‘De Slimste Mens Ter Wereld’ begint vanavond: “Ik doe mee om eens goed te lachen”

Foto: VIER

Erik Van Looy opent ­vanavond op Vier ­opnieuw zijn quizpaleis. Hij steekt van wal met VTM-reporter Julie ­Colpaert, ‘Patser’-acteur en rapper Said Boumazoughe en Niels ­Albert. Vooral die laatste moet u in het oog houden, want de voormalige ­veldrijder komt compleet onvoorbereid aan de start. “Ik hoop dat er een paar wielervragen tussen ­zitten.”

“Het leven is al serieus genoeg, er mag al eens gelachen worden.” Meteen kent u ook de reden waarom Niels Albert (32), voormalig wereldkam­pioen cyclocross en tegenwoordig rennerbegeleider en uitbater van een fietsenzaak, zich tot De Slimste Mens ter Wereld liet verleiden. “Ze hadden al een paar keer gepolst en tot dusver had ik de boot afgehouden. Ik wou me niet belachelijk maken. Uiteindelijk was het mijn vriendin die me over de streep heeft geduwd. Dat moet toch plezant zijn?, zei ze. En als je één of twee afleveringen meedoet, so what? Ze heeft gelijk, wat ik tot dusver van De Slimste Mens heb onthouden, is het plezier dat er wordt gemaakt, en dus heb ik ja gezegd.”

Albert zegt er wel meteen bij dat we onze verwachtingen in zijn quiz­prestaties niet al te hoog moeten inschatten. “Ik heb een basis algemene kennis, maar dat is het zowat. Om te beginnen ben ik geen tv-mens. Als ik de afstandsbediening pak, is het om naar fictiereeksen of films te kijken. Het nieuws volg ik nauwelijks, en al helemaal niet het politieke reilen en zeilen. In geschiedenis ben ik ook al niet de strafste, ik ben geen weetjesman en op de koop toe heb ik me helemaal niet voorbereid. Ik kan alleen maar hopen dat er een paar wieler­vragen tussen zullen zitten, al lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze die er speciaal voor mij tussen zullen stoppen.” (lacht)

Niels Albert rekent dan ook op een portie geluk. “Want dat moet je óók hebben in De Slimste Mens. Een vraag die binnen je interessesfeer valt of een filmpje waar je toevallig iets bij kunt verzinnen. Tegen die laatste ­ronde met de filmfragmenten zie ik trouwens het meeste op. Daarin vallen veel seconden te rapen maar ze gaan vaak over politiek en geschiedenis. En dan gaat bij mij het licht uit.”

Maar wie zou verwachten dat Niels Albert doodzenuwachtig aan het ­programma begint, is toch nodeloos bezorgd. “Welnee, daarvoor maak ik mezelf niet nerveus. Ik ben véél zenuwach­tiger wanneer ik een koers volg.”

Wat Niels Albert overigens helpt zijn ‘cool’ te bewaren in De Slimste Mens, is zijn eerdere ervaring met tv. “Nee, in een quiz heb ik nog niet gezeten, maar ik heb wel meegedaan aan dat programma met Karen Damen, ­Perfect. Wees gerust, ik weet wat ­televisie is.”

Of het woord ‘WOLF’ op de trui die hij vanavond in de uitzending draagt dan misschien een verborgen boodschap inhoudt? “Nee, daar moet je niks achter zoeken.” (grinnikt)

Voor de eer van VTM: Julie Colpaert

Julie Colpaert (38) moet vanavond meteen de eer van de nieuwsredactie van VTM hoog houden. Colpaert startte als nieuws­lezer bij QMusic en werd in 2005 reporter bij VTM Nieuws. Ondertussen is ze vooral bekend van haar inleidingen bij de Telefacts- reportages. Colpaert is het eerste VTM-anker sinds ­Dany Verstraeten dat zich in de arena van Erik Van Looy waagt.

Voor alle ‘patsers’: Saïd Boumazoughe

Saïd Boumazoughe (31) is bij het brede publiek geen grote naam, maar het jonge volk kent hem ongetwijfeld. Als rapper is hij de man achter de ­radiohit Ewa Ja, en in de film Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah speelde hij een van de drarries.

Boumazoughe is bovendien een ­actief theater­maker en bruggenbouwer tussen verschillende ­culturen.

INFO

De Slimste Mens ter WereldVier, 21.40 uur

Door Jo De Ruyck