Ketnet biedt populaire jongerenreeks voortaan met audiodescriptie aan

Bron © BELGA

Foto: © Studio 100

De jongerenreeks “Nachtwacht” wordt vanaf maandag door Ketnet ook met audiodescriptie aangeboden. Dat heeft de kinderzender van de openbare omroep maandag meegedeeld, naar aanleiding van de Internationale dag van de Witte stok. De audiodescriptie bij de reeks zal volledig op maat van kinderen gemaakt zijn.

Audiodescriptie is een systeem om blinde en slechtziende kijkers bij te staan bij het volgen van een tv-programma. Tussen de dialogen in wordt een extra commentaarstem in de klankband gemixt, die informatie geeft over bijvoorbeeld handelingen, plaats, tijd, kleding, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen.

VRT had eerder al verschillende series met audiodescriptie voorzien. Maar vanaf maandag wordt met Nachtwacht voor het eerst ook een jongerenreeks aangeboden met het systeem.

“Nachtwacht is de eerste reeks die we hebben bewerkt voor kinderen en dus was het ook voor ons een beetje zoeken naar het juiste taalniveau. Zoals steeds testen we het resultaat met ervaringsdeskundigen. Daarom hebben we een groep blinde en slechtziende kinderen van De Kade in Brugge uitgenodigd en die reageerden enorm enthousiast”, zegt Geertje De Ceuleneer, coördinator Diversiteit bij de openbare omroep. “We bekijken nu of we in de toekomst nog meer kunnen produceren voor het dankbare en groeiende publiek voor deze service.”

Nachtwacht is een productie van Studio 100. De eerste drie seizoenen van die reeks kunnen met audiodescriptie bekeken worden via ketnet.be, de app van Ketnet en via VRT NU.

Door jvh
VOOR ABONNEES