Open VLD met hulp van CD&V, of Groen op aangeven van SP.A: wie grijpt de burgemeesterssjerp in Gent?

© if

Mathias De Clercq (Open VLD) kondigt aan dat hij met CD&V van Mieke Van Hecke een stadsbestuur op de been wil brengen in Gent. Daarvoor hebben de twee partijen nog zeker acht zetels nodig. Enkel Groen kan die leveren, lijkt het. Maar die partij lijkt niet geneigd het kartel met SP.A op te blazen. Sterker nog: de socialisten lijken hun groene coalitiepartner aan te zetten om zelf de burgemeesterssjerp te eisen.

bst, mtm, jvh

Het gaat snel in de strijd om de sjerp in Gent: CD&V en Open VLD willen samen een coalitie op de been brengen. Dat melden lijsttrekkers Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke. “Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen”, zegt Van Hecke.

Open VLD en CD&V tellen samen 19 zetels in Gent. Om aan een meerderheid te geraken hebben ze nog 8 zetels nodig. Dat kan niet met N-VA (6 zetels) of SP.A (6 of 7 zetels). Groen, dat op 14 of 15 zetels zal landen, kan de nodige zetels wel leveren. Het lijkt er dus op dat De Clercq en Van Hecke eropuit zijn om het kartel tussen SP.A en Groen te breken.

“Samen uit, samen thuis”

Eén probleem: bij Groen klinkt nog steeds het mantra “samen uit, samen thuis”. Kopstukken Filip Watteeuw en Elke Decruynaere reageren dan ook onverstoord op de intentieverklaring van De Clercq en Van Hecke. “We nemen akte van deze zet”, klinkt het bij Watteeuw. “In Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel.”

En Decruynaere: “We blijven met het kartel rustig. Het is een strategische zet, maar ze komen er niet mee aan een meerderheid. We moeten opletten dat we niet in een of ander spel terechtkomen. Daar heeft Gent geen nood aan.”

© fvv

SP.A geeft initiatief uit handen

SP.A-Groen lijsttrekker Rudy Coddens noemde zichzelf zondagavond kort voor middernacht nog ‘kandidaat-burgemeester’. Maar na de slechte verkiezingsresultaten en nachtelijk overleg erkenden de socialisten dat ze niet meer de leiding hebben van het kartel SP.A-Groen. “Correcte politiek begint met in de spiegel te kijken”, zegt Coddens, die wel aangeeft nog steeds een belangrijke rol te willen spelen in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Gent.

De Gentse socialisten boden in de nacht van zondag op maandag de burgemeesterssjerp zelfs al aan kartelpartner Groen aan. “Een groene burgemeester behoort tot de mogelijkheden”, reageerde Filip Watteeuw eerder vandaag al bij VTM Nieuws.

Wil Groen zelf burgemeester leveren?

Volgens de voorlopige resultaten (89 van de 91 stembureaus zijn geteld) blijft het progressief kartel de grootste fractie in de Gentse gemeenteraad, maar telt Groen wel bijna dubbel zoveel gemeenteraadsleden als SP.A. Die nieuwe verhouding brengt Groen aan zet in de onderhandelingen, wat dus ook betekent dat Groen de burgemeester mag leveren wat SP.A betreft. “De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven”, zegt Coddens daarover. Hij geeft nog aan dat SP.A samen met Groen blijft onderhandelen en het gemeenschappelijk programma onderschrijft. “Het gaat om een project en niet om de poppetjes.”

De leiding, en dus ook de claim op de sjerp van Gent als grootste lijst, werd dus aangeboden aan Groen. De groenen gingen maandagochtend op dat aanbod in, en zullen nu de leiding nemen over de coalitiegesprekken. Logisch, volgens kopstukken Filip Watteeuw (huidig schepen) en Elke Decruynaere. “De kiezer heeft Groen in Gent een grotere rol toebedeeld. Wij zijn de grootste partij binnen de grootste politieke formatie. We gaan die verantwoordelijkheid opnemen”, zei Watteeuw voor de camera van VTM Nieuws.

© if

...en wie dan?

Dan stelt zich natuurlijk de vraag of Groen met Filip Watteeuw (die de meeste voorkeurstemmen zal halen bij Groen) of met Elke Decruynaere als kandidaat-burgemeester naar de onderhandelingen trekken. Daarover bestaat nog geen duidelijkheid. Watteeuw wil alvast niet in zijn kaarten laten kijken. Een direct antwoord op de vraag of hij kandidaat-burgemeester is, komt er niet. “Ja, een groene burgemeester behoort tot de mogelijkheden, maar alle uitspraken daarover zijn voorbarig. Wij gaan de mogelijkheden zo goed mogelijk uitputten.”

“De sjerp voor een groene burgemeester ligt op tafel”, voegde Decruynaere daar nog aan toe. “Alles ligt op tafel, we gaan daar nu over onderhandelen en zullen er als team uitkomen. We gaan vanuit het kartel met Rudy Coddens gesprekken aan met de andere winnaar van de verkiezingen: de Open VLD. We nodigen alle partijen uit om samen te bekijken of een positief project mogelijk is. We gaan iedereen uitnodigen. We gaan daar ook de tijd voor nemen.”

Later klonk het zelfs dat Groen zelf het initiatief in de coalitiebesprekingen wil nemen: “Als grootste politieke groep nodigen wij vanaf morgen (dinsdag) alle democratische partijen uit om gesprekken te voeren”, aldus Watteeuw en Decruynaere. “We roepen op om deze gesprekken in alle rust op te starten”, aldus de partij. “Voor ons is het belangrijk dat een goed bestuursproject wordt uitgewerkt.”

De verwachting is dat de verschillende partijen maandagavond aan tafel gaan zitten samen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten