Rob Vanoudenhoven over zijn moeilijke jeugd: “Op het einde van zijn leven at mijn vader niet meer, hij dronk alleen”

Bron © Humo

Voor zijn vijftigste verjaardag trakteert Rob Vanoudenhoven zichzelf en het publiek op zijn allereerste solovoorstelling: ‘Het XIIIe Werk’. Daarin heeft hij het onder meer over zijn angst om mensen teleur te stellen en over zijn jeugd. Een jeugd die allesbehalve zorgeloos was. Hij vertelt er uitgebreid over in Humo.

Als kind was Rob Vanoudenhoven optimistisch. Een jongetje met veel fantasie.

“Maar er zijn in die tijd ook minder fijne dingen gebeurd”, zegt Rob Vanoudenhoven in Humo. “Ik heb heel veel slaag gekregen van mijn vader en ik heb me vaak afgevraagd waarom.”

Alcoholprobleem

“Hij was niet gemaakt om de verantwoordelijkheid voor het gezin te dragen of voor het bedrijf dat zijn vader had doorgegeven”, gaat hij verder. “Ik heb ’s nachts urenlang met mijn moeder gewerkt om bestellingen af te krijgen, terwijl mijn vader ergens op café zat. Hij was verslaafd aan alcohol en hij heeft die bloeiende zaak opgedronken.”

Zijn moeder wilde lange tijd niks liever dan van hem te scheiden. “Maar mijn moeder had geen diploma, geen geld en zoveel jaar geleden was het niet evident om te scheiden.”

Clochard in Brussel

Toen Rob Vanoudenhoven veertien was, zijn zijn ouders dan toch gescheiden. Voor hem één van de gelukkigste momenten van zijn leven.

“Na de scheiding was mijn vader een clochard geworden”, zegt hij. “Omdat ik wilde weten hoe het zo fout was kunnen lopen, heb ik hem toen gezocht en heb ik een paar keer in Brussel met hem afgesproken. Tijdens een van die gesprekken bleek dat hij mijn moeder nog altijd doodgraag zag, maar dat hij niet van de drank afraakte. Niet veel later, toen ik negentien was, kreeg ik het bericht dat hij in het ziekenhuis lag. Op dat moment at hij niet meer en dronk hij alleen maar. Hij heeft alle hulp geweigerd, tot zijn dood.”

‘Het XIIIe Werk van Rob Vanoudenhoven’, vanaf 8 november op tournee.

Door nadb
VOOR ABONNEES