Forza Ninove-kopman vraagt gesprek met De Wever: “Jezelf uitnodigen getuigt van weinig stijl”

Bron © BELGA, eigen berichtgeving

Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Ninove -

Het lijkt definitief: Forza Ninove komt ondanks een monsterscore bij de verkiezingen van zondag niet aan de macht in de Oost-Vlaamse gemeente. De lijst van Guy D’haeseleer had al zijn hoop gevestigd op een coalitie met N-VA, maar de ontmoeting tussen beide partijen is afgelast. “Ik wil een gesprek met De Wever”, zegt D’haeseleer, maar die wil daar niet van weten.

De chocomoussefoto. Wat zal Guy D’haeseleer de voorbije uren al gewenst hebben dat hij die foto nooit gedeeld zou hebben. Op de foto zie je zwarte mannen in het water, maar de kopman van Forza Ninove schreef erbij dat hij “vroeg op was om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn, en het is niet van het pakske”.

LEES OOK. N-VA weigert coalitie met Forza Ninove door chocomoussefoto, maar kopman deelde nog meer racistische foto’s

“Een ludieke grap”, noemde D’haeseleer het, “die niet racistisch bedoeld was”. “We proberen ons jaarlijks festijn altijd ludiek aan te kondigen. Men heeft er een van de vijf aankondigingen uit genomen. Een andere over rijstpap liet een aantal Chinezen zien, de kippen kondigden we aan met dioxinekippen en de salade met een vrachtwagen mest.”

“Mensen die mij kennen, weten dat ik geen beetje racist ben. Ik heb ook Afrikaanse kiezers”, zegt D’Haeseleer. Hij voelt zich tegengewerkt door de andere partijen in Ninove. “Dit is gevoed door Samen en Open VLD, die enkel nog een Facebook-post hebben om een samenwerking tussen Vlaamse partijen tegen te houden. Ik hoop dat het gezond verstand nog mag zegevieren. Veertig procent heeft op ons gestemd.”

Ontmoeting met N-VA afgelast

Toh lijkt het al een uitgemaakte zaak dat Daarop heeft de lokale partijafdeling een afspraak met Forza Ninove dinsdag afgezegd. De vraag of er dan zeker geen samenwerking komt, wil Karolien De Roose (nummer 2 op de N-VA-lijst) niet beantwoorden. “We gaan eerstdaags verduidelijken wat en hoe. Laat ons wat tijd.”

D’haeseleer betreurt de beslissing van N-VA. “Ik zou graag een gesprek hebben met Bart De Wever om een en ander te verklaren”, zegt hij bij VRT Nieuws. De N-VA-voorzitter zit daar niet op te wachten. “Jezelf publiekelijk uitnodigen getuigt van weinig stijl”, zei De Wever. “De gesprekspartner bij lokale onderhandelingen is onze lokale afdeling. Die geniet ons volste vertrouwen.”

Nog foto’s opgedoken

Maar een blik in het verleden van D’haeseleer op sociale media leert dat de Ninovieter niet zo onschuldig is als hij graag laat geloven. Want onze redactie vond al drie bijkomende foto’s die de man op Facebook gedeeld had waar minstens één vraagteken bij geplaatst kan worden.

Forza Ninove-kopman vraagt gesprek met De Wever: “Jezelf uitnodigen getuigt van weinig stijl”
Foto: rr
Forza Ninove-kopman vraagt gesprek met De Wever: “Jezelf uitnodigen getuigt van weinig stijl”
Foto: rr
Forza Ninove-kopman vraagt gesprek met De Wever: “Jezelf uitnodigen getuigt van weinig stijl”
Foto: rr

In de aanloop naar dat eetfestijn maakte Forza Ninove ook dit filmpje, waarin een karikatuur wordt gemaakt van een zwarte man.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent