Francken kiest voor andere plaatsvervanger als burgemeester in Lubbeek

Bron © BELGA

Foto: Twitter

Lubbeek -

In het Vlaams-Brabantse Lubbeek wordt Davy Suffeleers (N-VA) waarnemend burgemeester ter vervanging van lijsttrekker en federaal staatssecretaris Theo Francken. Dat heeft Francken zelf via Twitter bekendgemaakt. Huidig waarnemend burgemeester Tania Roskams wordt schepen van ruimtelijke ordening en personeel. Zij was zelf vragende partij voor de wissel, zegt ze.

N-VA werd zondag veruit de grootste partij in Lubbeek. Onder leiding van staatssecretaris Francken sleepte de partij op haar eentje 9 van de 23 zetels in de wacht. Om een meerderheid te vormen, gaat N-VA samenwerken met CD&V dat 4 zetels veroverde.

Lijsttrekker Francken blijft echter staatssecretaris en laat zich net als de voorgaande jaren vervangen als burgemeester. Huidig waarnemend burgemeester Tania Roskams haalde als tweede op de lijst net iets minder stemmen dan Davy Suffeleers. Die laatste zal nu de rol van waarnemend burgemeester overnemen. Roskams schuift door naar de post van schepen van ruimtelijke ordening en personeel.

Roskams was naar eigen zeggen zelf vragende partij voor de wissel. “Het verschil in aantal voorkeurstemmen dat ik in 2012 haalde was zo groot dat het niet anders kon dan dat ik waarnemend burgemeester zou worden. Bij deze verkiezingen hadden we bijna evenveel stemmen - ik had er 410 en Suffeleers 422 - zodat hij wel waarnemend burgemeester kon worden”, zegt ze. “Ik concentreer mij liever op de bevoegdheden die vandaag maatschappelijk heel belangrijk zijn zoals ruimtelijke ordening en mobiliteit, en laat de representatieve activiteiten over aan hem.”

Voor de volledigheid, voor N-VA worden verder An Wouters schepen van onderwijs en economie, Pieter Verheyden schepen van vrije tijd en Raf De Canck schepen van openbare werken. Voor coalitiepartner CD&V blijft er maar één schepenpost over. Die gaat naar huidig schepen Paul Duerinckx.

Door jvh