N-VA past definitief voor coalitie met Forza Ninove en kiest voor oppositie

Foto: blg/mh

Ninove -

N-VA gaat niet samenwerken met Forza Ninove. Dat had de partij eerder al laten verstaan. Nu is beslist dat ze voor een oppositiekuur kiezen. Daarmee dreigt een aartsmoeilijke coalitievorming voor de Wortelstad.

Sinds 14 oktober is de uittredende coalitie haar meerderheid kwijt in Ninove. “Spijtig genoeg heeft N-VA Ninove, ondanks het voeren van een constructieve oppositie, niet gewonnen en stranden we op twee zetels. De kiezer heeft er overduidelijk voor gekozen een andere partij het initiatiefrecht toe te spelen”, laat de partij weten in een persbericht.

LEES OOK. Forza Ninove-kopman vraagt gesprek met De Wever: “Jezelf uitnodigen getuigt van weinig stijl”

“Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur tot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove”, zegt het Ninoofs N-VA-bestuur nog.

“De kiezer ziet N-VA duidelijk niet als geschikte partij om de problemen die Ninove wel degelijk kent, op te lossen. Deze impasse die is veroorzaakt door de huidige meerderheid, kan beter worden opgelost door partijen die hiervoor een duidelijk mandaat hebben gekregen en een comfortabele meerderheid op de been kunnen brengen. Wij leggen ons dan ook neer bij de beslissing van de Ninovieter en kiezen daarom ook de volgende zes jaar voor de oppositie. Dit wil echter niet zeggen dat onze partij Ninove in onbestuurbaarheid wil storten. Onze mandatarissen zullen, vanuit de oppositie, dossier per dossier beoordelen en deze steunen indien dit het algemeen belang van de stad dient.”

Door de beslissing van N-VA lijkt de patstelling compleet in Ninove. Want Forza kan niet meer in zee gaan met diens verhoopte partner. Maar ook Open VLD en SAMEN komen één zetel tekort om een meerderheid te vormen. En beide partijen willen ook niet besturen met Forza (zie afbeelding onder). Hoe het dus de komende dagen en weken verder moet, is hoogst onduidelijk.

Zonder Forza geen meerderheid

“Zonder ons is er geen meerderheid mogelijk.” Dat zegt Guy D’haeseleer van Forza Ninove in een reactie op de aankondiging van N-VA om voor de oppositie te kiezen. Hij ziet in de mededeling van N-VA wel een opening omdat de partij aankondigt bereid te zijn elk voorstel op zijn waarde te beoordelen. D’haeseleer beseft wel dat er nog een voordrachtsakte moet ondertekend worden met de handtekening van minstens de helft van de gemeenteraadsleden. “Ik moet nog nadenken hoe dat probleem opgelost kan worden. Het nieuws is nog erg vers.”

Na het afhaken van N-VA wil D’haeseleer verder praten met een aantal mensen. “Ik ben nog niet uitgeteld. Zonder ons is er nu alvast geen meerderheid mogelijk”. Met wie hij wil praten, laat de kopman van Forza Ninove niet weten. Maar het zal alvast niet met Samen zijn: “Ik ga niet praten met links of extreem links”.

N-VA past definitief voor coalitie met Forza Ninove en kiest voor oppositie
Foto: Vlaanderen Kiest
Door tg, jdb