Regering kan eindelijk opvolger kiezen van F-16

Bron © BELGA

Foto: blg

De federale regering beschikt over alle nodige informatie om het gevechtsvliegtuig te kiezen dat de verouderende F-16’s moet vervangen vanaf 2023. Woensdag brieften experten de topministers over de maatschappelijke return van de twee kandidaat-vervangers: de F-35 van de Amerikaanse bouwer Lockeed Martin en de door de Britten gepromote Eurofighter. Eerder deze maand kregen ze al een briefing over de militaire evaluatie van de ingediende offertes.

De Fransen dingen ook mee naar het contract met een voorstel voor een verregaande partnerschap rond de Rafale. Frankrijk maakte zijn voorstel echter over buiten de officiële procedure en er zijn daarom weinig cijfergegevens bekend.

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wordt op 1 januari de nieuwe burgemeester van Hasselt en verlaat dan de federale regering. Hij zou echter graag afronden als minister met beslissingen over de “grote investeringen”. Premier Charles Michel (MR) toonde zich in zijn beleidsverklaring voorzichtiger en schoof geen deadline naar voor. Hij wil wel voor het einde van de legislatuur een beslissing nemen.

Naast het vliegtuidossiers lopen er nog enkele belangrijke militaire aankoopprogramma’s: de aankoop van nieuwe drones en nieuwe pantservoertuigen voor de landcomponent. Dat laatste dossier - een samenwerking met Frankrijk - gaat over 477 voertuigen.

Amerikanen en Britten hebben zwaar lobbywerk geleverd in de aanloop naar de nakende beslissing. Het gaat dan ook over een aankoopdossier van 3,6 miljard euro. Verspreid over de verwachte levensduur van de vliegtuigen gaat het zelfs over vijftien miljard euro. Beide offertes, de Amerikaanse en Britse, zouden naar verluidt lager uitvallen.

De Britten vrezen dat de Belgische regering “overhaast” zouden kiezen voor de F-35, terwijl er rond de versie van dat Amerikaanse vliegtuig dat de VS aan België wil verkopen nog heel wat onzekerheden zouden zijn. Verschillende Britse ministers, onder wie buitenlandminister Jeremy Hun en minister van Buitenlandse Handel Liam Fox, zouden overigens hun Belgische collega’s hebben aangeschreven met de boodschap dat de Eurofighter voor driekwart in Europa wordt gemaakt.

AANGERADEN