Openbaar ministerie eist 600.000 euro van Wim Delvoye, kunstenaar reageert “verbijsterd”

© DVH

Kunstenaar Wim Delvoye heeft vrijdag “verbijsterd” gereageerd op het pleidooi van de openbare aanklager donderdag in de beroepsprocedure die het parket en Agentschap Natuur en Bos tegen hem ingezet hebben. Tegen Delvoye werd een boete gevorderd van 600.000 euro. In eerste aanleg werd hij vrijgesproken.

jvh

De 53-jarige Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Er zou ook teveel en zonder vergunning slib uit de walgracht zijn gehaald.

© Pol De Wilde

Delvoye werd door de rechtbank van eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gingen in beroep. Donderdag vorderde het openbaar ministerie voor alle bouwovertredingen samen een geldboete van 300.000 euro voor de kunstenaar en nog eens 300.000 euro voor zijn vennootschap.

Wim Delvoye -die op het moment van de zitting in het buitenland zat- reageerde vrijdag verbijsterd op de vordering. Delvoye vermoedt opgezet spel na zijn overwinning voor de Raad van State, die de vergunning voor een gecontesteerd windmolenpark in Melle vernietigde. In een korte, geschreven reactie staat te lezen: “De argumenten die de openbare aanklager aanhaalde, tonen volgens Wim Delvoye ook weer alle kenmerken van de heksenjacht die al meer dan 10 jaar tegen hem gevoerd wordt. Terwijl de rechtbank van eerste aanleg enkel kon bevestigen dat deze slibruiming onder gewone onderhoudswerken valt, en dus niet vergunningsplichtig is, wordt dit argument weer op tafel gegooid.”

Op 25 oktober krijgt de kunstenaar zelf de kans zich te verdedigen voor het hof van beroep.

LEES OOK

Nu in het nieuws