Team Sky mag omstreden tijdritpakken niet meer gebruiken, maar: “We hebben al een sneller pak”

Foto: AFP

Wielrennen betekent ook beschikken over het best mogelijke materiaal. Zeker in tijdritten, waar elke seconde telt. Team Sky zorgde in 2017 voor controverse in de eerste tijdrit van de Tour de France door er te starten met speciale ‘bolletjestruien’, een concept dat nadien ook door andere teams werd bekeken. De zogenaamde vortex-tijdritpakken zijn intussen verbannen, maar bij het immer innovatieve Team Sky is daar volgens Cyclingnews.com al een oplossing voor.

Het Castelli Body Paint 4.0-pak, zoals het controversiële tijdritpak officieel heet, is voor het komende wielerseizoen verbannen door de UCI. Dat kostuum had kleine kuiltjes op de mouwen, waardoor een renner met zo’n kostuum betere aerodynamica zou ondervinden tijdens een tijdrit. Het kostuum is nu, net zoals het Endura Drag2Zero-kostuum dat door Team Movistar werd gebruikt, illegaal verklaard in wedstrijden. De tijdritpakken van Bioracer, die op het afgelopen WK tijdrijden bijzonder populair waren en gelijkaardige ribbeltjes op de mouwen hebben, zijn voorlopig wél nog toegelaten.

“Kledij mag de vorm van de renner en elk niet-essentieel element dat niet alleen bedoeld is als bescherming of kledingstuk, niet veranderen. Aanpassingen aan de ruwheid van het oppervlak van het pak zijn toegestaan, maar mogen enkel het gevolg zijn van het doorsteken, weven of samenvoegen van het pak. Deze aanpassingen worden beperkt tot maximaal één millimiter in profielverschil. De mate van wijziging van de oppervlakteruwheid moet worden uitgevoerd zonder druk of trek op de kleding. Alle kledingstukken moeten de oorspronkelijke textuur van het textiel behouden en mogen niet worden aangepast om vormbeperkingen te integreren. Als kleding niet wordt gedragen, mag het in geen geval een zelfdragend element of stijve delen bevatten”, aldus de UCI in een statement.

Gebruikt in Ronde van Frankrijk 2017

De nieuwe regels bannen onder meer het Castelli Body Paint 4.0-pak, een variant van het pak waarmee Team Sky vorig jaar uitpakte in de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk in Düsseldorf. Sky-renner Geraint Thomas, de Tourwinnaar van dit jaar, won die tijdrit met vijf seconden voorsprong op nummer twee Stefan Küng (BMC). Met ook nog Vasil Kiryienka (derde), latere eindwinnaar Chris Froome (zesde) en Michal Kwiatkowski (achtste) stonden maar liefst vier renners van Team Sky die dag in de top tien.

Op de voorlaatste dag van de Tour kwamen de pakken nogmaals in het nieuws omdat Chris Froome er die dag niet mee mocht rijden, aangezien hij als geletruidrager met het pak van Toursponsor Le Coq Sportif moest rijden. Intussen heeft Team Sky echter al een goed alternatief te pakken voor hun verbannen kostuum: Steve Smith, de manager van Castelli, liet tegenover Cyclingnews.com weten dat het merk al aan de slag is gegaan met het ontwerpen van nieuwe, legale pakken. En die zouden naar eigen zeggen zelfs sneller zijn dan de intussen illegaal verklaarde tijdritkledij...

Door svar, hc
AANGERADEN