Trump bevestigt terugtrekking uit nucleair wapenverdrag met Rusland

© AP

Donald Trump heeft zaterdag bevestigd dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit een verdrag over nucleaire wapens dat ze tijdens de Koude Oorlog sloten met Rusland. Hij beschuldigt Moskou ervan het verdrag “al vele jaren” te schenden.

“Rusland respecteert het verdrag niet. We gaan het akkoord dus beëindigen”, zei de president aan journalisten. Het verdrag in kwestie is het INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty), dat nucleaire wapens met een middellange reikwijdte aan banden legt. De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn Sovjet-ambtgenoot Mikhaïl Gorbatsjov ondertekenden het in 1987.

“Ze schenden het al vele jaren”, zei Trump. “Ik snap niet waarom president Barack Obama het niet heronderhandelde of zich eruit terugtrok.”

“We gaan hen het nucleair akkoord niet laten schenden en hen wapens laten produceren, terwijl dat voor ons niet toegelaten is. Wij, wij hebben ons aan het akkoord gehouden. Maar Rusland heeft dat spijtig genoeg niet gedaan”, zei Trump.

Donald Trump maakte zijn beslissing bekend terwijl zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton zaterdag in Moskou was. Hij zou er de omstreden dialoog “voortzetten” die de president van de VS en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in juli aanvatten.

Het bewuste verdrag, dat het gebruik van een reeks raketten afschaft met een reikwijdte van 500 tot 5.500 kilometer, maakte een einde aan een crisis die in de jaren tachtig was ontstaan. De Sovjet-Unie ontplooide toen SS-20-raketten met nucleaire koppen, die westerse hoofdsteden als doelwit hadden.

Volgens The Guardian is het Bolton zelf die druk zette op de Amerikaanse president om zich terug te trekken uit het INF-verdrag. Diezelfde Bolton zou ook alle onderhandelingen blokkeren over een verlenging van het New Start-verdrag over strategische raketten. Dat verdrag loopt af in 2021 en Moskou wil het verlengen.

De relaties tussen Washington en Moskou zijn gespannen vanwege de beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De Amerikaanse president had bij zijn verkiezing beloofd om de relaties met Rusland te verbeteren. In juli was hij uiterst verzoenend tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin tijdens een gemeenschappelijke persconferentie in Helsinki, na hun eerste bilaterale top in Finland.

“Dromen van unipolaire wereld”

De Verenigde Staten trekken zich terug vanwege een “droom” om alleen de wereld te domineren. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, in een reactie. “De belangrijkste motivatie is de droom van een unipoliaire wereld. Zal die realiteit worden? Neen”, zegt de bron bij Buitenlandse Zaken aan het officiële nieuwsagentschap RIA Novosti.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten