Politieke situatie in Vilvoorde zit muurvast: Groen, Open VLD en N-VA willen niet meer praten met Hans Bonte

Hans Bonte. Foto: Photo News

Vilvoorde -

Het zit er bovenarms op in Vilvoorde. Nadat Groen boos uit de nieuwe coalitie stapte omdat ze geen schepenambt krijgen, beschuldigen nu ook coalitiepartners Open VLD, Groen en N-VA burgemeester Hans Bonte (SP.A) van “woordbreuk”. Ze lassen een onderhandelingspauze in tot 11 november. Voorlopig zit de stad dus zonder nieuwe meerderheid.

“De brutaliteit en de woordbreuk van Hans Bonte: het is niet onze manier van politiek bedrijven. Vilvoorde verdient beter”, zo klinkt het in een gemeenschappelijke mededeling van de Vilvoordse afdelingen van Open VLD, Groen en N-VA. De drie partijen hadden maandag met elkaar contact en waren naar eigen zeggen geschrokken van de ontwikkelingen van de voorbije 48 uur. “We betreuren dat de huidige burgemeester zijn partijbelangen boven de belangen van Vilvoorde plaatst.”

LEES OOK. Groen zegt vertrouwen in Bonte op en kiest voor oppositie in Vilvoorde

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A), die de verkiezingen in zijn stad afgetekend won, nam nochtans zijn tijd voor de bestuursonderhandelingen. Na een uitgebreide consultatieronde bereikten SP.A-Groen, Open VLD en CD&V zondagnacht een akkoord over de beleidslijnen voor de komende zes jaar. Opvallend: daarin was er geen schepenzetel voor coalitiepartner Groen. Volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci een “weinig collegiale” beslissing. De partij maakte maandagochtend dan ook bekend dat ze haar vertrouwen in Bonte opzegde en voor de oppositiebanken koos.

Geen meerderheid meer voor Hans Bonte

Nu blijken dus ook Open VLD en N-VA zich niet te kunnen vinden in de gang van zaken. “Het overleg vandaag heeft een belangrijke conclusie opgeleverd. De drie partijen lassen een onderhandelingspauze in tot 11 november. Dat betekent dat er geen meerderheid tot stand kan komen, want CD&V en SP.A hebben slechts 15 op 35 zetels. De ambitie van Open VLD, Groen en N-VA is niet om de situatie moeilijker te maken, wel om een stabiel en eerlijk bestuur op de been te brengen”, luidt het nog bij de partijen.

“Ernstige stappen nodig om vertrouwen te herstellen”

Politieke situatie in Vilvoorde zit muurvast: Groen, Open VLD en N-VA willen niet meer praten met Hans Bonte
Jo De Ro (Open VLD). Foto: Photo News

Open VLD-kopstuk Jo De Ro stuurt niet aan op een alternatieve meerderheid in Vilvoorde, zonder SP.A, zei hij maandagavond in Terzake. “Voor mij zijn geen bruggen verbrand, het opstappen van Hans Bonte is helemaal niet aan de orde. Maar er zijn ernstige stappen nodig om het vertrouwen te herstellen.”

“Wij waren erg verbaasd door die demarche, in het midden van de nacht, deze pagina konden we niet gewoon omdraaien”, zei De Ro. “We zouden slechte politici zijn als we gewoon deden alsof er geen partner afgereden was. De sterkste ploeg is niet altijd de mensen die het meest ervaren zijn, wel de mensen die het meeste vertrouwen hebben.”

Volgens De Ro heeft Bonte nog meer beloftes gebroken. Zo zou er zijn afgesproken om alle aktes, zoals de voordrachtsakte voor de burgemeester, pas morgen/dinsdag te ondertekenen, maar hebben een aantal partijen al hun krabbel gezet. Bonte zou wel nog handtekeningen tekortkomen voor de sjerp: Open VLD tekende de voordrachtsakte nog niet.

Vakantie zal deugd doen

Hans Bonte heeft op zijn beurt gereageerd op het feit dat Open VLD het bestuursakkoord on hold zet in Vilvoorde. Met een paar flinke sneren aan het adres van Open VLD’er Jo De Ro.

“Een mens krijgt heimwee naar de tijd dat een blauwe handtekening iets waard was. De herfstvakantie kan collega De Ro deugd doen”, begint Bonte z’n persbericht. De SP.A-burgemeester wijst erop dat het bestuursakkoord werd ondertekend door hemzelf, Johan Serkeyn voor SP.A, Jo De Ro en Geert Bruynseels voor Open VLD en Peter van Kemseke en Jan Piqueur voor CD&V.

“Vilvoorde is en blijft een moeilijke stad. Ook op politiek vlak. Vijftien uur na de ondertekening van een ambitieus bestuursakkoord werkt de heer De Ro opnieuw samen met N-VA waarmee Open VLD voor de verkiezingen een voorakkoord had gesloten”, aldus Bonte.

Werk maken van beleidsplan

Hans Bonte zegt ook dat hij “zo snel mogelijk werk wil maken van het beleidsplan voor Vilvoorde”.

Een coalitie van SP.A, Open VLD en CD&V heeft in Vilvoorde een meerderheid van 23 op 35 zetels. Het alternatief met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen telt er 20.

Door blg, jdb,tg
AANGERADEN