Burgemeester trekt stevig van leer tegen Forza Ninove in analyse: “Daar draait mijn maag van om”

Bron © Facebook, VRT NWS

Foto: MARC HERREMANS

Ninove -

Tania De Jonge, uittredend burgemeester in Ninove, heeft afgelopen weekend haar visie op de lokale verkiezingen gegeven. In haar gemeente werd het rechtse Forza Ninove de grote winnaar. Het is “een belangrijk signaal”, aldus de Open VLD-politica, die vervolgens hard uithaalt naar de zegevierende partij. “Waarschijnlijk zal men na deze analyse mij verwijten dat ik een slechte verliezer ben.”

De Jonge plaatste afgelopen weekend een bericht op Facebook over de verkiezingsuitslag in haar gemeente. “Een nuchtere analyse van de verkiezingen”, laat ze weten. Hoewel de uittredend burgemeester met haar Open VLD een bescheiden winst boekte, was het Forza Ninove, de lokale lijst van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer, dat de grote winnaar werd.

Het is een duidelijk signaal, volgens De Jonge. “Helaas is 40 procent van onze inwoners van mening dat ze een ander Ninove willen. Met zo’n resultaat moet je in de spiegel kijken en grondig evalueren wat er fout liep. Niet op anderen steken, maar naar jezelf kijken.”

Ondergeschikt en onbelangrijk

Toch wordt er vooral over Fora Ninove geschreven door de burgemeester. Ze feliciteert D’haeseleer met zijn campagne maar al snel volgen de steken: “Het parlement, waar hij goed betaald wordt om te werken werd enkel nog een gebouw voor een beleefdheidsbezoekje. Daar waar de Vlaamse kiezer hem naartoe stemde is plots ondergeschikt en vooral onbelangrijk. Dit maakte dat hij permanent, gedurende drie jaar mensen kon overtuigen op de straat, aan de deur, via de blaadjes met vaak onwaarheden, om nog maar te zwijgen van de sociale media waar zijn woorden werden gelezen en het wederwoord werd weggelachen of niet werd gelezen.”

Volgens de analyse van De Jonge heeft Forza Ninove gewonnen door vier oorzaken: een goede communicatiestrategie (“Of de uitlatingen nu waar zijn of niet, iedereen geloofde het verhaal en stemde hiervoor)”; een angstcultuur te creëren bij de kiezer (“Elk incident werd aangegrepen om mensen bang te maken”); okale frustraties bij de inwoners, zoals het parkeerbeleid en de omleidingen, in de schoenen van het gemeentebestuur schuiven (“Hoeveel parkeerboetes verschenen er niet op facebook met een beaming van Forza vooral om aan te geven dat dit de schuld is van de meerderheid”); en het “eenzijdige” verhaal over de moskee in Ninove (“Ik doe zelfs geen inspanning meer om me hierin te verdedigen, too little, too late”).

“Wij werken niet samen met extremisten”

De Jonge herhaalt verder haar eerdere standpunt, dat er niet zal worden samengewerkt met Forza Ninove. “Er zijn mensen die zich afvragen waarom wij niet praten met Forza, voor eens en voor altijd, het is Vlaams Belang. Wij werken niet samen met extremisten.”

Volgens de Open VLD-politica is de kwalificatie van ‘extremisten’ absoluut van toepassing op D’haeseleer en zijn partij. “ Dat werd geuit werd op verschillende manieren. De meest wansmakelijke post was de veelzeggende post van 24 mei 2017 van nummer 3 op de forzalijst waar de ene de vraag stelt, ‘heeft er iemand enig idee hoe we de immigratie kunnen indammen ?’ en daaronder een foto komt van Hitler, daar draait mijn maag van onderste boven en daar wordt zelfs NIETS mee gedaan.”

Door rrln
AANGERADEN