Trump dreigt Rusland en China af dat hij nucleair arsenaal zal uitbreiden

© AFP

Amerikaans president Donald Trump heeft er tegenover Rusland en China mee gedreigd dat hij het Amerikaanse kernwapenarsenaal gaat uitbreiden. Vlak voor hij naar Texas zou afreizen voor een campagnemeeting zei Trump maandag in het Witte Huis dat de dreiging “China behelst, en Rusland, en al wie dit spel spelen wil”. “Met mij kan je dit spel niet spelen.”

Trump herhaalde dat de VS zich wil terugtrekken uit een belangrijk nucleair verdrag met Rusland. Het INF-verdrag bant nucleaire en conventionele raketten op het vasteland met een reikwijdte van 500 tot 5.500 kilometer. Staatshoofden Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov ondertekenden het verdrag in 1987 in volle Koude Oorlog.

“Ik beëindig het akkoord, omdat het niet nageleefd wordt”, zei Trump, verwijzend naar de Russen. “Ze hebben zich niet aan de geest van het akkoord of aan het akkoord zelf gehouden.” China is dan weer geen partij in het akkoord, hoewel dat volgens Trump wel zo zou moeten zijn. “Ze moeten erin.”

De president zei dat de VS zijn kernwapenarsenaal zal uitbouwen, “tot ze bij hun verstand komen”. “Als ze dat doen, zullen we allemaal slim zijn en allemaal ermee stoppen. En niet alleen stoppen, we zullen afbouwen, wat ik graag zou doen.”

“Wij hebben veel meer geld dan eender wie. We zullen het uitbouwen”, besloot Trump. De Verenigde Staten gaven in 2017 610 miljard dollar uit aan defensie.

LEES OOK. ANALYSE. Waarom stapt Donald Trump uit het nucleair wapenverdrag met Rusland?

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten