Lonely Planet tipt landen, regio’s en steden voor 2019

Foto: Shutterstock

Al volop plannen aan het maken voor je reizen in 2019, dan kan een beetje inspiratie vast geen kwaad. De bekende reisgids Lonely Planet tipt alvast de regio's, landen en steden die volgens hen volgend jaar een goede beurt zullen maken. Daar staan enkele oude bekenden tussen, maar ook enkele verrassende nieuwigheden.

De avontuurexperten van Lonely Planet hebben drie lijstjes opgemaakt met de beste bestemmingen voor 2019: eentje voor de steden, een voor de regio's en een voor de landen. 

Top 10 landen:

1. Sri Lanka

"Sri Lanka is in zwang en de veranderingen volgen er elkaar in sneltempo op. Na een decennium van burgeroorlog en conflict is het land aan een revival toe. Zowel families, adrenalinejunkies, wellness- en ecotoeristen en foodies vinden er hun gading en dat aangepast aan ieders portemonnee."

2. Duitsland

Lonely Planet roemt Duitsland voor zijn tradities en tegelijk blik op de toekomst. "Beklim een berg, klim naar een middeleeuws kasteel, fiets door de wijngaarden of sla een biertje achterover in een van de vele cafés", klinkt het

3. Zimbabwe

Zimbabwe wordt een van de veiligste landen van Afrika genoemd en het beschikt over heel wat troeven. "De lokale bevolking is bijzonder vriendelijk, er zijn de nationale parken waar je de big five kunt spotten, archeologische ruïnes die op de Werelderfgoedlijst prijken en natuurlijk de indrukwekkende Victoriawatervallen."

4. Panama
5. Kirgizië 
6. Jordanië
7. Indonesië
8. Wit-Rusland
9. Sao Tomé en Principe
10. Belize (foto)

Top 10 regio's:

1. Piëmont in Italië

Volgens Lonely Planet serveren ze hier de lekkerste rode wijn van Italië en kun je er "sublieme" wandeltochten door het Alpengebied afleggen en charmante dorpjes bezoeken. Ook hoofdstad Turijn is meer dan een bezoekje waard met haar bloeiende hedendaagse kunstscene en aandacht voor elektronische muziek.

2. Catskillgebergte in de VS

Het Catskillgebergte is een grote streek in het zuidoosten van de Amerikaanse staat New York. Volgens de reisgids kun je er prima dineren in restaurants waar enkel producten van lokale boeren op de menukaart staan. Ook op cultureel vlak valt er heel wat te doen: er zijn kleine brouwerijen die je kunt bezoeken, er is een levendige kunstscene en er vinden veel concertjes plaats.

3. Noord-Peru

Noord-Peru herbergt "een van de wildste landschappen ter wereld". Het is het andere Peru dat veel toeristen anders links laten liggen. Zo vind je er Kuelap, een soort van Machu Picchu maar dan zonder de horden bezoekers. 

4. Red Centre in Australië (foto)
5. Schotse Hooglanden
6. Verre oosten van Rusland
7. Gujurat in India
8. Manitoba in Canada
9. Normandië in Frankrijk
10. Elquivallei in Chili

Top 10 steden:

1. Kopenhagen in Denemarken

Kopenhagen heeft zijn plaats op nummer een volgens Lonely Planet te danken aan zijn uitmuntende foodscene die ondertussen wereldwijde faam heeft verworven. Daarnaast schuift het de Deense hoofdstad ook naar voren als een van de belangrijkste steden wat design betreft.

2. Shenzhen in China

Shenzhen is een stad met zo'n 11 miljoen inwoners en groeit en verandert als een Chinese kool. De auteurs zijn vooral onder de indruk van de ingrijpende technologische innovaties en de grote stappen die worden gezet op vlak van design.

3. Novi Sad in Servië

Novi Sad, de tweede stad van Servië, wordt omschreven als "elegant, maar toch easygoing". Dat heeft het te danken aan enkele grote festivals en aan zijn Chinatown dat heropleeft en een van de bruisende culturele plaatsen is geworden. 

4. Miami in de VS
5. Kathmandu in Nepal (foto)
6. Mexico City in Mexico
7. Dakar in Senegal
8. Seattle in de VS
9. Zadar in Kroatië
10. Meknes in Marokko

Door frbs01