Parachute van liefdesrivaal gesaboteerd

Vrouw achter beruchte parachutemoord mocht (even) gevangenis verlaten: “Noodzakelijke stap”

© BELGA

Els Clottemans (33), in 2010 tot dertig jaar cel veroordeeld in de beruchte “parachutemoord”, heeft haar eerste stappen buiten de gevangenis mogen zetten. Dat bevestigen meerdere bronnen. Ten vroegste eind 2019 kan ze definitief vrijkomen. En dat zonder enig schuldbesef.

Pieter Huyberechts

Geen wapen, geen DNA, geen vingerafdrukken, geen ooggetuigen, geen bekentenis. Maar ook een overduidelijk gesaboteerde parachute. Speurders staan voor een raadsel als Els Van Doren (37) op 18 november 2006 in Opglabbeek te pletter stort na een sprong uit een vliegtuig. Els Clottemans (22), lid van dezelfde parachuteclub en liefdesrivale van haar naamgenote, blijft dan ook lange tijd buiten schot in wat de geschiedenis inging als de ­parachutemoord.

De hele zaak draait rond een buitenechtelijke romance met een Nederlandse parachutist, Marcel Somers. Twee vrouwen, verliefd op dezelfde man. En heel veel jaloezie bij de vijftien jaar jongere Clottemans. Hoewel ze jarenlang haar ­onschuld uitschreeuwt, brengt het ­gerecht haar in 2010 toch voor assisen. Het wordt het meest gemedia­tiseerde assisenproces uit de ­recente geschiedenis. Met internetpolls over haar (on)schuld en polemiek aan ­menige cafétoog.

Clottemans breekt niet en verschuilt zich achter het gebrek aan materieel bewijs. Toch oordeelt de jury dat er geen twijfel is over haar schuld. Uiteindelijk wordt ze met dertig jaar cel naar de Gentse gevangenis gestuurd.

Nooit spijt getoond

In de gevangenis, bevestigen bronnen, hield ze zich de voorbije acht jaar koest. Zo werkte ze er als kok. Wanneer ze zicht had op vrijlating? Niemand die kon of durfde te speculeren. Nu blijkt dat Clottemans in oktober een eerste uitgaansvergunning heeft gekregen. Meerdere gerechtelijke bronnen bevestigen dat ze sinds vorig jaar zo’n vergunning kon aanvragen. En onlangs mocht Clottemans zo drie uur de gevangenis verlaten om therapeutische begeleiding te zoeken. “Een eerste noodzakelijke stap in haar reclasseringsplan”, zegt een expert in strafuitvoering.

Dat ze van de buitenlucht mag proeven zonder enig schuld­inzicht of het betalen van een schadevergoeding aan de man en kinderen van Els Van Doren, lijkt opmerkelijk. “Doorgaans is dat een belangrijke factor in versneld vrijkomen”, klinkt het. “Maar nog belangrijker zijn de geringe kans op recidive en een stevig dossier met positieve verslagen van de gevangenis­directie, de sociale dienst en uitzicht op werk en woonst in een veilige omgeving.”

Een bron stelt dat ze ten vroegste in september 2019 voorwaardelijk vrij kan komen. De strafuitvoeringsrechtbank moet die beslissing nemen. Tot dan zullen de uitgaansvergunningen voorzichtig worden opgedreven.

Het dossier ligt gevoelig binnen Justitie. Haar advocate Katrien Van der Straeten wou gisteren geen commentaar kwijt. De nabestaanden van de vermoorde parachutiste benadrukken dat Clottemans nooit spijt toonde. “We moeten de nieuwe situatie met pijn in het hart ­ondergaan.”

LEES OOK