Vergeet uitkerven: zes knutseltips voor stijlvolle pompoenen aan je voordeur

© Shutterstock

Halloween is al over één week, maar griezelfeest of niet: oktober is dé maand om het aan je voordeur wat herfstig aan te kleden met een paar pompoenen. Omdat oranje ook maar gewoontjes is: zes ideeën voor een stijlvolle make-over.

vwh

Met wit als basis

Maak een pompoen naar keuze mooi glad met een schuursponsje en wat water. Laat volledig drogen en schilder of spray hem vervolgens in mat wit. De restant van het steeltje kan je met een glitterpen goud- of zilverkleurig maken. Als de vrucht helemaal droog is, kan je ze eventueel nog versieren met stencils in halloweenthema. Plaktattoos geven een mooi effect, net als sierlijke quotes. Je kan grappige woordspeling zoals “I’m here for the boos” er ook zelf op schrijven.

© Pinterest

Schilderkunst

Vanaf een witte basis is het makkelijk om een echt kunstwerkje van de pompoenen te maken. Mag het nonchalant? Knijp een verfsponsje met zachtoranje en zwarte verf uit bovenaan de vrucht en laat ze naar beneden druppen voor een kunstig resultaat. Nog een optie: kleef washi tape op de pompoen en schilder (of spray) de andere helft in een contrasterende kleur. Je kan nadien een vers stukje tape aanbrengen als afwerking.

© Pinterest

Stijlvol kinderspel

Mag de pompoen wat speelser, maar voel je het niet meteen om er spinnen, kraaien of een vleermuis aan vast te kleven? Neem een nette, oranje pompoen bij je en zet je met je kinderen rond de tafel. Penselen, alcoholstift, verf en vilt in de aanslag en knutselen maar. Drie pompoenen kun je versieren met letters die het woord ‘Boo’ vormen. Werk af met een strik aan het steeltje. Met vilt en wat hobbylijm maak je Tim Burton-geïnspireerde gezichten (gebruik pailletten voor de oogjes).

© Pinterest

Glitter

Glitter maakt alles een pak feestelijker. Spray de pompoen in een kleur naar keuze en strooi er glitters over als de verf nog niet helemaal droog is, zo blijven ze mooi kleven. Ook mogelijk: breng met een penseel lijm aan de onderste helft van de pompoen aan en duw in een kom met glitters. Meer tijd voor precisiewerk? Kleef een mix van pailletten en kralen aan de vrucht. Let wel: deze pompoenen zijn bijna te mooi om buiten te laten staan, maak er een eyecatcher van in de living of inkomhal.

© Pinterest

Metallic

Als je de pompoenen in kwestie wil schilderen, is een laagje metallic ook een van de opties. Zilver of goud zijn de klassiekers, maar doe er vooral je eigen ding mee als je meer aan groen, bordeaux of mysterieus blauw bent. Voor de liefhebbers: grafische accenten maken het resultaat helemaal af (schilderstape helpt je om zones perfect af te bakenen). Oogt best fraai met een spinnenweb, glitterspin of kartonnen vleermuisslinger erop gekleefd.

© Pinterest

Met zwarte accenten

Een heel eenvoudige tip als je nog een stukje zwarte kant of tule op overschot hebt: maak een soort netje om de pompoen (geverfd of niet) in te hullen. Lijm of niet toe bij het steeltje. Schilder de steel of draai er een zwart lint rond voor een luxueuze finish. Met zwarte pailletten krijg je een sierlijk resultaat die met een beetje verbeelding doet denken aan de pompoenenkoets uit ‘Assepoester’. Teken eerst krulletjes in potlood op de vlucht. Breng vervolgens met een penseel lijm aan en bevestig er de versieringen aan met een pincet. Een zwart steeltje maakt het af.

© Pinterest

LEES OOK