Britten hackten Belgacom én saboteerden onderzoek

© put

De hacking van Belgacom in 2013 was het werk van de Britse inlichtingendienst GCHQ. Daar heeft het federaal parket bewijzen voor. Toch lijkt onze regering niet van plan de Britten ter verantwoording te roepen.

Nikolas Vanhecke en Mark Eeckhaut

De hacking bij Belgacom was het werk van de GCHQ, een Britse inlichtingendienst. Dat zegt het federaal parket in een vertrouwelijk verslag dat de Nationale Veiligheidsraad begin deze week heeft besproken. Naast de top van de regering zetelen in die raad ook de veiligheidsministers en alle veiligheidsdiensten.

Met zijn rapport, waarvan onze zusterkrant De Standaard kennis kon nemen, geeft het parket de voorzet voor een diplomatiek incident, maar de regering lijkt daar weinig zin in te hebben. Premier Charles Michel weigert commentaar over de kwestie, net zoals minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wijst dan weer door naar de premier.

Hacking

© BELGAIMAGE

De hacking van Belgacom kwam in september 2013 aan het licht. De hackers hadden het gemunt op dochterbedrijf Bics, dat instaat voor de infrastructuur van honderden telecomoperatoren over de hele wereld.

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden, die voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werkte, bleek dat de Britse inlichtingendienst GCHQ achter de hacking zat.

Hulp geweigerd

Omdat de daders een dik mistgordijn optrokken konden de Belgische speurders niet voldoende sporen verzamelen om een verdachte te laten veroordelen. Wel vonden ze verschillende sporen die wijzen op betrokkenheid van de GCHQ, zoals IP-adressen van computers waar de spionagesoftware vanuit Belgacom mee communiceerde. Drie van die adressen waren eigendom van een Brits bedrijf, wat erop wijst dat de beheerder van de spionagesoftware zich in Groot-Brittannië bevindt.

Toen Belgische speurders het Britse departement Binnenlandse Zaken vroegen om de identiteitsgegevens van de gebruiker van die IP-adressen, kregen ze het deksel op de neus: “We hebben besloten deze hulp te weigeren. Het Verenigd Koninkrijk vindt dat dit onze soevereiniteit, veiligheid en publieke orde in het gedrang kan brengen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten