Elodie weet nog altijd niet of ze vanavond kan dansen: “Winnen is het minste van mijn zorgen”

Foto: foto’s joren De Weerdt

Alles of niets voor Élodie Ouédraogo (37) in Dancing with the Stars. Na haar ribblessure stapt ze vanavond, een week later dan gepland, in de dansarena van Vier. Áls die rib het houdt, tenminste. Ouédraogo neemt geen risico’s. “Als atlete kan ik wel wat op de tanden bijten. Maar ik ga niets forceren.”

Het was een opdoffer van formaat. Net voor de start van Dancing with the Stars, waarin BV’s het tegen ­elkaar opnemen op de dansvloer, kwetste Élodie Ouédraogo zich halfweg de repetities. De diagnose: een haarlijnscheur in de onderste rib, als gevolg van de intensieve trainingen. Pijnlijk, zeker tijdens de “lift” die ­Ouédraogo met haar danspartner Sander zou uitvoeren in hun rumba. De ex-atlete kreeg van de dokters rust voorgeschreven en kon vorige week niet meedansen tijdens de eerste aflevering.

Elodie weet nog altijd niet of ze vanavond kan dansen: “Winnen is het minste van mijn zorgen”
Foto: Joren De Weerdt

Intussen heeft Ouédraogo haar voorbereiding hervat. Gisteren nam ze deel aan de groepsrepetitie en oefende ze apart met Sander. Vanmiddag volgt de generale repetitie, ’s avonds staat ze volledig ingetapet aan de start van de tweede show. Al is het nog niet ­zeker of ze ook zal dansen. “Jammer genoeg geneest zo’n ribblessure niet op magische wijze”, zegt Ouédraogo. “Het voelt nog steeds wat broos, dus ik ga geen risico’s nemen. Het zou spijtig zijn als het niet lukt: Sander en ik hebben hier veel tijd en energie in gestoken. Maar ik ga niets forceren. Zo’n wedstrijd is maar een klein deel van het leven. Dat mag niet ten koste gaan van mijn andere taken.”

Quickstep

De kwetsuur kwam er heel plots. “Eerst had ik gewoon een beetje last aan de ribben. Niets ernstigs, het leek een blauwe plek. Maar stressfracturen zijn venijnig. Die duiken uit het niets op en worden plots erger. Als ­atlete kan ik wel wat op de tanden ­bijten, maar het moet verantwoord blijven. En bovendien zou het niet eerlijk zijn tegenover het publiek als ik maar aan 60 procent optreed. Het blijft een show.”

Als alles goed loopt, bijten Ouédra­ogo en haar danspartner vanavond de spits af met een quickstep. Een ­beweeglijke dans, maar met weinig gevaar. “Gelukkig hoef ik mijn boven­lichaam niet veel te bewegen”, zegt Ouédraogo. “Eerst zat er een radslag in, maar die laten we wijselijk achter­wege. (lacht) Dansen blijft iets anders dan gewoon sporten, hoor. Nu pas weet ik hoe belastend het is. Op de piste leer je vooral je spieren níét te overbelasten. In een dans doe je niets anders. Het is het tegenovergestelde van wat ik gewend ben. Sander moet me vooral dingen afleren, in plaats van bijleren.” (lacht)

Nog een handicap: door haar forfait van vorige week bengelt ­Ouédraogo onderaan het klassement met nul punten. Vraag is of ze dat nog kan goedmaken. “Dat is het minste van mijn zorgen. De eerste uitdaging is om de stress van die eerste dans te overwinnen. Die hebben de andere kandidaten niet meer. Ten tweede mag de blessure niet erger worden. In zo’n wedstrijd heb je sowieso weinig ­controle: vanaf vanavond mogen de kijkers meestemmen. Het is dus niet per se de beste die wint.”

Steun van Jeroom

Trouwe toeschouwer tijdens de ­repetities van Ouédraogo: manlief ­Jeroom, die een oogje in het zeil houdt. Weliswaar op zijn typische, droge manier. “Sander, wat is deze keer de beweging die alles kapot zou kunnen maken? Zoals de eerste keer dat je Élodies ribben gebroken hebt?”

“Jeroom steunt me in alles wat ik doe”, zegt Ouédraogo. “Hij vindt het vooral leuk voor mij. Ik amuseer me hier echt te pletter. Laten we dus ­hopen dat de wedstrijd straks ook voor mij start. Maar als dat niet lukt, kan ik dat gerust relativeren. Ik heb geen zin om over twee maanden nog te moeten revalideren.”

INFO

Dancing With the starsVier, 20.35 uur

Door Dennis Van Goethem