Sportproef bij Miss België loopt helemaal fout

Een Miss België moet liefst ook wat sportief zijn. Maar tijdens de finalistenreis in Turkije liep het juist met een sportproef bijna verkeerd, en moest een kandidate ‘gered’ worden.

Tranen in Turkije: bij de proef in het zwembad van het chique Barut Lara-hotel moesten de dertig finalisten zo’n dertig meter zwemmen. Niet onoverkomelijk, maar zes meisjes raakten toch in de problemen. Door het koude water (zo’n 17 graden), en misschien ook door het doorgedreven diëten – sommige meisjes ontbijten niet omdat ze een platte buik willen voor de foto’s. Maar ook doordat ze zich zo hard inzetten – de titel van Miss Sport betekent immers een ­ticket naar de top twintig van de verkiezing. Maar de zwemproef moest al na twintig meisjes stilgelegd worden. “Dit is compleet onverantwoord”, klonk het. “Na de eerste vijf meisjes waren er al twee uitgeput gearriveerd. En op dat moment hing de rode vlag: er was dus geen redder aanwezig.”

Sportproef bij Miss België loopt helemaal fout
Ook kandidate Julie Boone moest uren herstellen. Foto: Kevin Swijsen

Al was er toch ook sprake van wat groepshysterie. “Niet overdrijven: we zijn geen ­dramawijven”, zei een ­finaliste.

Maar Miss Henegouwen Rama Diallo, met haar zestien de jongste, moest zelfs door cameraman Tommy uit het bad gehaald worden. Ze bleek onderkoeld en begon te hyperventileren. Ze had nooit op eigen houtje de rand van het zwembad gehaald. “Ik zag meteen dat het fout ging. Op zo’n moment twijfel je niet”, zegt Tommy, die in 2000 aan de eerste Expeditie Robinson deelnam en nadien onderwatercameraman werd. “Ik herkende meteen symptomen die ik al eerder bij acteurs en actrices bij onderwateropnames zag. Haar adem was compleet afgesneden.”

Diallo werd in shock naar de ­hoteldokter gebracht, kreeg een halve dag rust en stond onder toezicht van een West-Vlaamse toeriste die verpleegster is. ’s Avonds nam ze alweer deel aan de galashow voor de hotelgasten.

Miss België-voorzitster Darline Devos was zichtbaar aangedaan. “Die proef was veel te zwaar. We hebben de juiste beslissing genomen om ze af te gelasten.”

Door Patrick Poppe