Hoe corruptie, fraude en een moordcomplot tegen de president leidden tot het ontslag van de premier

Bron © Belga N

De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena heeft zijn premier Ranil Wickremesinghe ontslagen omdat er vorige week een moordcomplot tegen hem werd beraamd. Speurders waren de samenzweerders tegen de president op het spoor gekomen, maar enkele politieofficieren hadden geprobeerd het onderzoek te belemmeren. Dat zei Sirisena zondag in een op televisie uitgezonden toespraak tot de natie. Volgens een politiewoordvoerder zou een hoge ambtenaar tijdens het onderzoek zijn opgepakt. Onder de regering Wickremesinghe was corruptie en fraude dagelijkse kost, daarom zag hij geen andere uitweg dan de premier te ontslaan, zei Sirisena.

De president had Wickremesinghe vrijdag verrassend aan de dijk gezet en zijn partijgenoot, de vroegere president Mahindra Rajapaksa, tot nieuwe eerste minister benoemd. Zaterdag spitste de regeringscrisis zich toe, toen Sirisena het parlement tot 16 november ontbond. Daarmee wilde hij een poging van de ontslagen premier verhinderen om in functie te blijven. Rajapaksa heeft zijn taken al opgenomen.

Hoe corruptie, fraude en een moordcomplot tegen de president leidden tot het ontslag van de premier
Ex-premier Ranil Wickremesinghe. Foto: AFP

In 2015 had Sirisena na een breuk met Rajapaksa de presidentsverkiezingen tegen de toenmalige ambtshouder vooral dankzij de steun van de UNP-partij van Wickremesinghe gewonnen. De regeringscoalitie van UNP en de UPFA van Sirisena raakte de afgelopen maanden steeds meer verdeeld. Vrijdag kondigde de UPFA aan zich uit de coalitie terug te trekken. Volgens de Sri Lankaanse grondwet heeft de president het recht om de premier te benoemen.

Door Wim Verhaert
AANGERADEN