Dagelijks 30 snelle bestuurders betrapt in zone 30

Hoewel het soms heel duidelijk is waar een zone 30 begint, hebben veel bestuurders blijkbaar moeite om zich aan de snelheid te houden. Foto: ssj

Halle / Herne / Oudenaken / Sint-Pieters-Leeuw / Beersel / Dilbeek / Asse / Ternat / Lennik / Gooik / Affligem -

Tijdens de eerste helft van dit jaar werden in Halle-Vilvoorde zo’n 5.400 bestuurders betrapt op overdreven snelheid. Dat zijn er 30 per dag en een pak meer dan in 2017.

In het VTM-programma Make Belgium Great Again probeert actrice en presentatrice Frances Lefebure van ons land een aangenamere plaats te maken. Daarbij had ze de voorbije weken ook aandacht voor gevaarlijk rijgedrag, zoals middenvakrijden en overdreven snelheid in de zone 30.

Met tal van ingrepen, zoals een politiewagen of zelfs een hele klas aan de kant van de weg, werd geprobeerd om hardrijders in een zone 30 trager te doen rijden. Het hield sommige bestuurders niet tegen om het gaspedaal toch te diep in te drukken. Nochtans is er volgens de programmamakers bij een aanrijding een overlevingskans van 98 procent als de bestuurder effectief 30 km per uur zou rijden. Die kans daalt tot amper 24 procent bij 50 per uur.

Topje van de ijsberg

Zowel bij de lokale overheden als de politiediensten is er aandacht voor het handhaven van het snelheidsregime in de zone 30. De gemeentebesturen proberen dat te doen door borden te plaatsen en de weginfrastructuur aan te passen, terwijl de politie controles houdt.

Op die manier werden in de eerste helft van dit jaar in het arrondissement Halle-Vilvoorde welgeteld 5.411 bestuurders betrapt op te snel rijden in een zone 30. Omgerekend zijn dat er 30 per dag, wat vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg is. In vergelijking met het volledige jaar 2017 is er een stijging merkbaar: toen liepen dagelijkse gemiddeld iets meer dan 27 bestuurders tegen de lamp.

De snelheidsovertredingen in een zone 30 maken wel maar een beperkt deel uit van het totaal aantal snelheidsboetes. Voor de eerste helft van 2018 gaat het in Halle-Vilvoorde om 3,6 procent, in heel Vlaanderen gaat het om 4 procent.

Maar hoe hard wordt er dan precies gereden in die zone 30? In de eerste jaarhelft reed het merendeel van de overtreders (62,9 procent) in Halle-Vilvoorde minder dan 10 km per uur te snel. Bijna een derde (31,4 procent) reed 11 tot 20 per uur te snel, terwijl net geen 5 procent geflitst werd met een snelheid van 51 tot 60 kilometer per uur. Verder kwamen nog 41 bestuurders boven de 60 km per uur uit, zes bestuurders vonden het nodig om meer dan 70 per uur te rijden.

Door Jelle Schepers
VOOR ABONNEES