De "frustrerende Tour" van Geraint Thomas: “Fucking hell, jongens, zouden jullie echt niet op mij wachten?"

Foto: Photo News

“Ik zou de Tour graag opnieuw winnen”, zegt Tour-winnaar Geraint Thomas in de Britse krant The Guardian. “Elk jaar is natuurlijk anders, maar hoewel ik 32 jaar oud ben voel ik dat ik nog elk jaar beter word. Ik heb nog altijd de motivatie en toewijding die bijvoorbeeld Bradley Wiggins nadat hij de Tour won niet meer 100 procent had. Ik heb nog altijd honger. Ik heb genoten van de hele Tour, niet alleen van het einde.”

In zijn boek “The Tour According to G” dat op 1 november uitkomt bekent Thomas dat hij in de voorbije Tour de France niet altijd evenveel steun heeft gehad van zijn ploeg Team Sky, dat zeer lange tijd de voorkeur gaf aan kopman Chris Froome. “Hoewel ik 52 seconden voorsprong had op Froome in het klassement werd mij duidelijk gemaakt dat er in de ploegentijdrit niet op mij gewacht zou worden als ik af te rekenen kreeg met materiaalpech. Enkel op Froome zou gewacht worden. Ik heb mij even zitten opboeien tot ik zei: ‘Wel, dat is klote. Fucking hell, jongens, zouden jullie echt niet op mij wachten?’ Ik was gefrustreerd omdat ik dacht dat ik ook een beschermde renner was. Maar ze waren met die beslissing niet over één nacht ijs gegaan. Ze antwoorden ‘neen’ en dan moet je dat aanvaarden. Ik vond het een klote situatie en het verpestte mijn gemoed, maar ik heb het losgelaten.”

De
Foto: AFP

Ook later in de Tour werd Thomas duidelijk gemaakt dat hij in de pikorde onder Froome bleef staan. Zelfs toen hij na de kasseienrit in Roubaix opschoof naar de tweede plaats in de stand, met een voorsprong van meer dan een minuut op Froome. “Het was erg warm in het hotel, maar toen ze de airco-units van alle renners aanzetten, kon de elektriciteit dat niet aan. Dus zei de ploeg: ‘slechts één persoon kan airco hebben - Froomey.’” Waarop Thomas zelf tegen de teamorders een aircotoestel terug in zijn kamer reed en het ‘aanmepte’. “Gelukkig viel de elektriciteit toen niet uit.”

Voor aanvang van twee andere etappes kondigde Froome een aanval aan, hoewel het risico bestond dat zowel hij als Thomas daardoor tijd zouden verliezen. “Maar hij vertelde mij openlijk dat hij het zou doen. Dus ik vind het een voorbeeld van dat we niet tegen elkaar geracet hebben. Als Froome voor mij had moeten werken, dan hebben mensen misschien achteraf kunnen zeggen dat hij de Tour had kunnen winnen als hij had mogen aanvallen. Maar dit toont dat ik sterker was. Dus dat pakte goed uit voor mij. Froome heeft me achteraf ook oprecht gefeliciteerd. En sinds de Tour zijn we een paar avonden samen op stap geweest. In een ideale wereld zou Froome voor mij rijden. Maar ik weet dat dat niet mogelijk is.”

“Op gelijke voet”

Wat betekent dit nu voor de komende grote rondes? “Het team weet nu dat ik ook de Tour kan winnen. Dus ik denk dat we nu op gelijke voet vertrekken. Ik ben er van overtuigd dat we, zolang we eerlijk en open tegenover elkaar zijn, beiden voor de zege kunnen gaan. En ik heb er geen probleem mee om voor hem te werken als na de eerste bergritten blijkt dat hij de sterkste van ons twee is. Ik zou niet tegen hem rijden om zelf te kunnen winnen.”

De
Foto: AP
Door md
AANGERADEN
Meest recent