Vandaag wordt Giro 2019 voorgesteld: 3 tijdritten, nieuwe bergpas en Sagan?

Foto: AP

Vandaag wordt in Milaan het parcours van de 102de Ronde van Italië voorgesteld. De Giro 2019 start op zaterdag 11 mei in Bologna met een heuvelachtige proloog van 8 kilometer. Nadien staan er in etappe negen (35 km) en de slotrit in Verona op 2 juni (15 km) nog twee individuele tijdritten op het programma.

Op dag drie wordt er gestart in Vinci, als eerbetoon aan ­Leonardo da Vinci, die 500 jaar geleden stierf. Zuid-Italië en Sicilië worden ditmaal overgeslagen, de Alpen komen wel ruim aan bod. In de slotweek wachten passages over reuzen als de Mortirolo, de Gavia en steile Dolomietencols als de Manghen, de Passo Rolle en de Croce d’Aune, maar de meest opzienbarende bergrit wordt misschien wel de aankomst op de Colle del Nivolet in de dertiende etappe. In de schaduw van de Gran Paradiso zal op vrijdag 24 mei een gloednieuwe col worden beklommen, die nu nog moet worden aangelegd.

Tom Dumoulin zal allicht de Tour verkiezen en ook titelverdediger Chris Froome is nog onzeker, volgens de organiserende krant La Gazzetta Sportiva hoopt de organisatie op het Giro-debuut van Peter Sagan als nieuwe blikvanger, naast thuisrijders Vincenzo Nibali en Fabio Aru.

Door bvc
AANGERADEN