Johan Van Overtveldt: “Man-vrouwverhouding binnen Nationale Bank moet echt wel beter”

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

Brussel -

De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in het directiecomité van de Nationale Bank “kan en moet echt wel beter”. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij wil de structuren van de bank hervormen, en is van plan voorstellen voor te leggen aan de regering, zegt hij op twitter.

LEES OOK. Steven Vanackere nog niet benoemd bij Nationale Bank, of hij ligt al onder vuur (van zijn voorgangster)

De regering droeg deze week oud-minister van Financiën Steven Vanackere voor als nieuwe directeur bij de Nationale Bank. De CD&V’er moet er zijn partijgenote Marcia De Wachter vervangen. Met haar verdween de laatste vrouw in het zevenkoppige directiecomité.

Onder meer De Wachter zelf, maar ook de CD&V-vrouwenbeweging Vrouw & Maatschappij, Open Vld-vicepremier Alexander De Croo en Groen steken hun ongenoegen niet onder stoelen of banken. Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kan zich vinden in die kritiek. “Los van de huidige voordracht door één van de regeringspartners, kan en moet de man-vrouwverhouding binnen de Nationale Bank echt wel beter”, zegt hij op twitter. Volgens de minister zijn de structuren van de Nationale Bank “aan hervorming toe”, en legt hij daarover voorstellen voor aan de regering. Om welke voorstellen het precies gaat, wil zijn kabinet voorlopig niet kwijt.

De regentenraad van de Nationale Bank heeft de voordracht van Vanackere al goedgekeurd, maar de beslissing gaat nu nog eens naar de regering om daar formeel bekrachtigd te worden. Dat is normaal gezien een formaliteit, maar Groen dringt er alvast op aan om de benoeming toch nog terug te draaien, terwijl minister De Croo de nominatie wil bespreken binnen de ministerraad.