Palliatieve zorgeenheid van AZ Damiaan plaats vleugelpiano in leefruimte: “Muziek brengt rust en maakt emoties bespreekbaar”

© dji

“Muziek kan emoties verwoorden en brengt rust”, met deze gedachte plaatste de palliatieve zorgeenheid van AZ Damiaan een vleugelpiano in de leefruimte. “De piano brengt een sfeer van gemoedelijkheid”, zegt diensthoofd Randal D'hondt

Dominique Jauquet

Het was de negenjarige dochter van dokter Randal D'hondt die hem inspireerde om een piano te plaatsen op de palliatieve zorgeenheid. “Ze volgt muziekschool en koos piano als instrument. Toen ze in de woonkamer Twee Meisjes van Raymond van het Groenewoud speelde, kreeg ik een krop in de keel. Zo is het idee ontstaan om ook op onze eenheid een piano te plaatsen. Muziek kan emoties verwoorden, losmaken, een aanzet zijn tot een gesprek, en zelfs families samenbrengen”, zegt dokter D'hondt.

Muziek brengt rust

De werkgroep Oncologie besliste daarop om een vleugelpiano aan te kopen. Met de (financiële) hulp van Agence Vanbeckevoort, piano's Maene, en Tina Reynaert van het Muziekconservatorium Oostende werd het idee werkelijkheid. Sinds kort staat er in de woonruimte van de palliatieve zorgeenheid een vleugelpiano. “Tina komt hier geregeld pianospelen, alsook leerlingen van het conservatorium. Maar ook de mensen die hier aanwezig zijn kunnen plaatsnemen achter de piano”, zegt dokter D'hondt.

Volgens hoofdverpleegkundige Johan Snoeck, die ook zelf geregeld piano speelt voor de patiënten, heeft het initiatief nu al zijn nut getoond. “Muziek kan rust brengen bij de patiënten, hun familie en het team. Het brengt een sfeer van gemoedelijkheid en huiselijkheid. Muziek kan ook herinneringen oproepen, misschien droevig stemmen, maar ook kracht of blijdschap geven en kan je laten wegdromen”, zegt Johan Snoeck.

Positieve reacties

Volgens de hoofdverpleegkundige zijn de reacties unaniem positief. “Een vrouw hoorde in de achtergrond een lied op de piano. Ze was zo ontroerd dat ze de naam van het lied vroeg om op haar begrafenis te spelen. Ook de zoon van iemand die stervende was, zei ons dat de piano hem een gerust gevoel gaf. Een ouder koppel vond het lied Love Story dat ik speelde dan weer aandoenlijk. Ze werden er emotioneel van”, aldus Johan Snoeck.

“De mensen komen hier tot de essentie van hun leven”, vult dokter Randal D'hondt aan. “De piano heeft hier zijn plaats in de leefruimte, maar biedt ook een plaats aan alles wat hier gebeurt en hoe het verwerkt wordt.”

Aangeboden door onze partners