Hij leek galant, maar een nee verstond hij niet: cipier in de cel voor elf aanrandingen

Yannick M. zit in de gevangenis van Gent, om niet bij zijn vroegere collega’s in Brugge te belanden. Foto: pn, rr

Brugge -

Een 26-jarige cipier uit Brugge moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij elf vrouwen maanden- en zelfs jarenlang terroriseerde. Yannick M. maakte zijn slachtoffers aanvankelijk het hof via Tinder. Nu wordt hij beschuldigd van onder meer verkrachting, gijzeling en slagen en verwondingen. De man zit nu zelf in de cel.

De werkwijze van Yannick M. (26) was telkens dezelfde. Hij benaderde zijn slachtoffers via de datingapp Tinder. Wanneer ze met elkaar afspraken, gedroeg Yannick M. zich opvallend galant – hij gaf zelfs bloemen en hield de deur voor hen open. En hij had als cipier in de gevangenis van Brugge een interessante job en dus ook wel wat te vertellen.

De jonge vrouwen knoopten een relatie aan met de ‘sympathieke cipier’. Maar tussen de lakens toonde Yannick M. zijn ware gelaat. Waar hij zijn vriendinnetjes eerst nog gewoon meenam naar een Nederlandse seksshop, ging hij al snel verder. Hij wilde zijn – vaak ­gewelddadige – seksuele fantasieën met de meisjes beleven en nam geen genoegen met een “neen” als antwoord.

De bal ging aan het rollen toen enkele meisjes los van elkaar naar de politie stapten. Zij dienden aanvankelijk een klacht in omdat Yannick M. hen na de relatie bleef lastigvallen. “Heel beangstigend. Zo liet hij je op allerlei manieren weten dat hij jou en je familie in de gaten hield”, verklaarde één van hen. Na verder onderzoek bleek dat het ook tijdens de relatie al veel te ver ging. Sommige vrouwen hield hij meer dan een jaar in zijn macht. De slachtoffers beschrijven hem dan ook allemaal als een “manipulator”.

Gijzeling

Het parket stelde een lijvig dossier tegen de jonge cipier op. “Eén van de meest opvallende die ik in mijn carrière al ben tegengekomen”, zegt een advocaat. Yannick M. zit intussen een achttal maanden in voorhechtenis. Het gevangeniswezen wachtte het proces niet af en ontsloeg hem al. Om niet bij zijn voormalige collega’s te belanden, zit hij momenteel in de gevangenis in Gent. De raadkamer besliste gisteren om hem naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Daar zal hij zich voor bijna twintig tenlasteleggingen moeten verantwoorden.

De jonge cipier zou heel wat van zijn slachtoffers verkracht en aangerand hebben. Een slachtoffer dat tijdens het vrijen weigerde om anale seks te hebben, werd daar toch toe gedwongen. Als de vrouwen niet op zijn verzoeken in gingen, kregen ze vaak rake klappen. Meer nog: hij bedreigde sommigen zelfs met wapens. Meermaals dreigde hij ermee naaktfoto’s van de jonge vrouwen te verspreiden als ze hem niet gehoorzaamden. Sommige vrouwen sloot hij zelfs op in zijn huis in Brugge omdat ze niet deden wat hij vroeg. Daarom besliste het parket om Yannick M. ook te vervolgen voor gijzeling.

Yannick M. wordt bovendien ook vervolgd omdat hij verschillende slachtoffers bewust een soa gaf. Hij wist dat hij drager was, maar vrijde toch onveilig. Eenmaal zijn vriendinnen het ontdekten en dus geen seks meer wilden, dwong hij hen om dat toch te doen.

Onschuld?

Yannick M. bevestigde een aantal verklaringen van zijn slachtoffers, maar niet alles. Al wil zijn advocaat daar nog niet dieper op in gaan. “Ik wens het proces te voeren in de rechtszaal en niet in de media”, zegt Laurens De Koninck. “Hij schreeuwt zijn onschuld over sommige verdachtmakingen uit en we stellen vast dat er soms ook weinig tot geen bewijs is. Elk verhaal heeft twee kanten.” Het proces start normaal gezien binnen een drietal weken.

Door Tim Lescrauwaet
VOOR ABONNEES
Laad meer berichten...