Even tevreden met 3.500 euro minder: te hoog maandloon maakt minder gelukkig

Foto: Getty Images/iStockphoto

Maakt geld nu wel of niet gelukkig? Eindelijk kennen we het antwoord, dankzij het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent en verzekeraar NN. Duizenden Belgen werden aan de tand gevoeld, en de conclusie verrast. Wie meer verdient, is wel degelijk meer tevreden over zijn leven, op één uitzondering na: de superrijke Belgen.

Stel. De allerrijkste Belgen staan een deel van hun netto inkomen af aan landgenoten die het elke maand met (veel) minder moeten doen. Wordt ons land daar dan beter van? Het antwoord is ‘ja’. En niet alleen omdat wie weinig verdient, gelukkiger wordt van een hoger inkomen, zo blijkt uit nieuwe resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek.

Onderzoekers van de UGent peilden daarvoor bij meer dan 3.700 Belgen naar hun in­komen en hun levenstevredenheid. Elk van hen gaf zijn ­leven een score op een schaal van nul tot tien. Met ‘nul’ als slechtst denkbare leven en ‘tien’ als best denkbare.

Conclusie 1: Superrijken zijn niet per se gelukkiger

Het is meteen een van de meest opvallende conclusies: superrijken voelen zich niet noodzakelijk gelukkiger dan minder gefortuneerden. De tevredenheid over het leven piekt immers bij een bepaald bedrag – van netto 4.000 euro voor een single tot 8.400 euro voor een gezin met twee kinderen – en zakt daarna weer. Er zijn dus Belgen die gelukkiger zouden zijn mochten ze minder verdienen. “Iets waar we erg verrast over zijn”, zegt professor Lieven Annemans, gezondheidseconoom en hoofdonderzoeker.

OPROEP.Verdien jij meer dan 4.000 euro netto per maand?

Eerder internationaal onderzoek toonde al aan dat er een limiet zit op de impact van geld op geluk. “Maar tot nu toe ging men meestal uit van een plateau. Nieuw is nu dat met nóg meer geld de te­vredenheid daalt. Mogelijk zijn superrijken zozeer bezig met zichzelf en met geld verdienen, dat ze moeilijk goede vriendschappen opbouwen. Hoe meer men heeft, hoe meer men ook extra wil. Het genot dat we puren uit ma­teriële rijkdom alleen, is nochtans vluchtig.”

Conclusie 2: Armoede maakt ongelukkig

Het ‘ongeluk’ van de superrijken is wel relatief. De hoofdconclusie van het onderzoek is vooral dat armoede ongelukkig maakt. “Wie te weinig verdient om te voorzien in zijn behoeftes, lijdt daar zwaar onder”, zegt Annemans. “Veel meer dan wie ­superrijk is.”

Basisbehoeften zijn niet alleen fysieke zaken zoals voeding of huisvesting. Er zijn ook psychologische basis­behoeften die iemands geluk bepalen, zoals autonomie (zelf keuzes maken), betrokkenheid (waardevolle sociale relaties) en competenties (zich bekwaam en zelfverzekerd voelen).

De onderzoekers gingen overigens niet uit van iemands netto maandinkomen, maar van iemands netto genorma­liseerd inkomen (NGI). Dat houdt rekening met het totale gezinsinkomen en met de gezinssamenstelling. Belgen die uitkomen tussen de 4.000 en de 4.500 euro zijn het gelukkigst: zij geven hun leven een score van 6,9 op 10, bijna een half punt hoger dan gemiddeld. Maar erg weinig Belgen ber­eiken die gelukspiek. Het gemiddelde NGI ligt veel lager, op 1.716 euro. Slechts 1,4 procent zit boven de 4.000 euro.

Conclusie 3: Herverdelen vergroot Bruto Nationaal Geluk

Een economie die alleen ­hamert op welvaart is daarom niet de beste optie, aldus professor Annemans. “Toch niet als we met ons allen een zo hoog mogelijk Bruto Nationaal Geluk na­streven. Daarvoor moeten we inzetten op herver­deling van de rijkdom en op zaken die intrinsiek waardevol zijn zoals veiligheid, vriendschap én ontplooiing.”

Of we nemen wat geld af van de rijkste Belgen en geven het aan hun armere medemensen, natuurlijk.

Even tevreden met 3.500 euro minder: te hoog maandloon maakt minder gelukkig
Door Jonas Mayeur