Witte Huis trekt accreditatie van CNN-journalist in nadat Trump zich kwaad maakte op hem

Bron © BELGA

Terwijl Trump zich tijdens een persconferentie kwaad maakte op de “onbeleefde en vreselijke” journalist, probeerde een stagiaire zijn microfoon af te nemen. Foto: REUTERS

Het Witte Huis heeft de accreditatie van een CNN-journalist met wie Amerikaans president Donald Trump eerder op de dag ruzie had gemaakt, ingetrokken. Vanuit journalistieke hoek kwam er meteen zware kritiek op de beslissing.

CNN-journalist Jim Acosta bleef op de persconferentie woensdag in het Witte Huis doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. Dat werkte de president zodanig op de zenuwen dat die op een bepaald moment zwaar uithaalde. “CNN zou beschaamd moeten zijn dat ze jou voor hen laten werken. Je bent een onbeleefd en vreselijk persoon”, aldus Trump tegen Acosta. “Wanneer je fake news brengt, wat CNN vaak doet, ben je een vijand van het volk”, had Trump nog uitgeroepen.

Na afloop werd de accreditatie van de man om nog persconferenties op het Witte Huis te mogen bijwonen, ingetrokken. Trumps woordvoerster Sarah Sanders verzekerde dat de president gelooft in vrije pers en ook niet opziet tegen harde vragen over zijn beleid. Maar volgens de woordvoerster had Acosta een jonge stagiaire aangeraakt “die enkel haar job probeerde te doen”. Het ging om de dame die de microfoon van de journalist probeerde af te pakken.

In een persbericht beklemtoont CNN achter zijn reporter te blijven staan. De zender noemde de opmerkingen van de president “on-Amerikaans” en beklemtoonde “dat vrije pers vitaal zijn voor de democratie”.

Ook andere media hadden kritiek. De vereniging van Witte Huis-correspondenten noemt de beslissing om de accreditatie van Acosta in te trekken “onaanvaardbaar”. “Hem de toegang verbieden, is compleet buiten proportie”, klonk het.

Bekijk hieronder de beelden van het incident op de persconferentie:

LEES OOK. Trump maakt zich kwaad op journalist op persconferentie: “CNN moet zich schamen dat jij voor hen werkt”

VOOR ABONNEES