VIDEO. Weerman Frank Deboosere fietst in fluo door de Leiestreek

Foto: www.xiu-jtvoi.org

Deinze / Zulte - In het kader van Fluodag zal weerman Frank Deboosere op maandag 12 november met de fiets doorheen de gemeente Zulte rijden. Op die dag organiseert de vrijwilligersorganisatie XIU, dat staat voor “‘k zie u” immers de Fluodag, om de zichtbaarheid van de zwakke weggebruiker onder de aandacht te brengen. Frank Deboosere start om 5.30 u in Waregem en eindigt zijn tocht in Tessenderlo. Kom hem onderweg gerust aanmoedigen

Frank Deboosere toont de kracht van fluo

Om die dag een extra FLUO-touch te geven, zal onze alom bekende weerman en fervent fietser Frank Deboosere zijn medewerking verlenen. Op 12 november gaat hij een echte uitdaging aan. Om de XIU-actie te ondersteunen zal hij de vijf Vlaamse Provincies doorfietsen. Dat is een tocht van 150 km die hem van Waregem via Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen tenslotte naar Tessenderlo zal brengen.

Zulte

De doortocht in Zulte is voorzien in de zéér vroege ochtend. Hij vertrekt om 5.30 u aan het VTI in Waregem en fietst dan  via de fietssnelweg richting Zulte. Daar passeert hij door de Knokstraat en zo gaat het naar de Olsenestraat, Houtstraat-Molenstraat, Groene Weg en Pannenstraat en zo verder naar Machelen via de Brandstraat en het Leliepark. Daarna gaat het naar Deinze, waar men hem verwacht tussen 6 en 7 u. Kom hem gerust aanmoedigen.

Deinze

Frank Deboosere komt fietsend uit de richting van Machelen via Paddepoel en volgt dan de volgende wegen: Oudenaardsesteenweg, Kakelstraat, Gaversesteenweg, Karrewegstraat, Kortrijkseheerweg, Oude Heirweg, Spletestraat, Oude Heirweg en Langedreef. Vervolgens zet hij zijn fietstocht verder richting Nazareth via Langedreef en Klapstraat.

Hiermee wil Frank als XIU-ambassadeur het belang benadrukken om als fietser een zichtbare deelnemer te zijn in het verkeer. Wil je Frank tijdens die dag een warm hart onder de riem steken? Kom hem dan samen met je collega’s en vrienden aanmoedigen langs het parcours.

XIU

Binnenkort is het al tien jaar geleden, op 12 november 2008, dat vertegenwoordigers van een achttal ouderverenigingen van secundaire scholen uit het Kortrijkse voor het eerst samenkwamen. De aanleiding was een aantal tragische ongevallen met jonge fietsers in de streek, vaak veroorzaakt door het niet-zichtbaar zijn van de fietser. Geconfronteerd met de gevolgen en het verdriet dat deze ongevallen in scholen, gezinnen of vriendenkring veroorzaakten, besloot men toen de inspanningen te bundelen om er alles aan te doen om onze jonge fietsers zichtbaarder en veiliger door het verkeer te loodsen.

Sinds die dag ijvert XIU ervoor, samen met ondertussen ruim 180 Vlaamse secundaire scholen en ouderverenigingen, jongeren te sensibiliseren en te motiveren om zich bij donker en duister weer meer zichtbaar te maken in het verkeer. 

Jaarlijks wordt daarom een XIU-wedstrijd georganiseerd waarbij men jongeren op een laagdrempelige en creatieve manier wil laten bezig zijn met zichtbaarheid in het verkeer. Alle deelnemers ontvangen een mooi prijzenpakket met flashy gadgets en de eindwinnaar wordt steeds op een coole manier in de watten gelegd.

Meer info over XIU.

Door Eddy Lefevre
AANGERADEN