Zoon begraaft moeder in tuin en strijkt nog acht jaar lang iedere maand haar pensioen op

Bron © Sudinfo.be

Foto: SUDPresse/ Gwendoline

In Montbliart, een piepklein dorpje in Henegouwen, kent iedereen nog iedereen. En toch heeft niemand zich ooit vragen gesteld over wat er met Jeanine (80) is gebeurd, de bewoonster van het huisje met de katten zoals iedereen haar kende. Ze is gestorven, dat wisten ze. Maar waarom werd er nooit iemand uitgenodigd voor de begrafenis? Dat was toch de gewoonte in het dorp? Nu, acht jaar later, is het mysterie opgelost en is haar schoondochter opgepakt.

Het was de dood van haar zoon Jean-Pierre, afgelopen zomer, die voor een doorbraak heeft gezorgd. De 56-jarige man stierf in de vakantie na een slepende ziekte. Hij was chauffeur van beroep en woonde met zijn vrouw in het ouderlijke huis. Zijn vader, de man van Jeanine, was jaren geleden al overleden.

Zoon begraaft moeder in tuin en strijkt nog acht jaar lang iedere maand haar pensioen op
Foto: SUDPresse/ Gwendoline Fusillier

Ze leefden nogal teruggetrokken en hadden weinig contact met buren. Maar iedereen kende hen wel. De mensen van het huis met de katten, zo stonden ze gekend. Omdat Jeanine een tiental katten hield.

Woensdag was de rue de Bailièvre in Montbliart, deelgemeente van Sivry-Rance in Henegouwen, afgesloten voor het verkeer. Niemand wist waarom. Tot er kort voor de middag plots veel politie opdook, civiele bescherming met een graafmachine en het DVI-team van de federale politie. Die begonnen te graven in de tuin van het huisje van Jeanine. Na een paar uur stopte het lawaai. Ze hadden gevonden wat ze zochten.

Zoon begraaft moeder in tuin en strijkt nog acht jaar lang iedere maand haar pensioen op
Foto: SUDPresse/ Gwendoline Fusillier

Wetenschappelijk onderzoek moet nog honderd procent uitsluitsel geven, maar het gerecht gaat er van uit dat het om Jeanine gaat. Ze werd door haar zoon in alle stilte begraven. Bij een grote boom.

De vrouw stierf volgens de overlijdensakte van de dokter een natuurlijke dood. Op het gemeentehuis is haar dood nooit gemeld, zoals dat wettelijk verplicht is. Officieel leefde ze dus nog en zorgde haar zoon dat alle administratieve verplichtingen werden nageleefd. Met maar één doel: elke maand haar pensioentje opstrijken. Haar schoondochter, die van alles op de hoogte was, is nu opgepakt voor fraude. Mogelijk zal ze tienduizenden euro’s moeten terugbetalen die ze onterecht hebben ontvangen.

Tip van buurman

“Het was tijdens de afgelopen zomervakantie dat we een onderzoek zijn gestart”, zegt Eric Poloma, hoofdinspecteur van de lokale politie. “Na een tip van een buurman. Hij had de weduwe van Jean-Pierre geholpen bij het leegmaken van hun woning want de vrouw verhuisde. Bij die verhuis had hij verschillende papieren gevonden waaruit bleek dat Jean-Pierre nog altijd het pensioen van zijn moeder trok. Ook haar identiteitskaart lag er nog. En de overlijdensakte van de dokter, die hij normaal op het gemeentehuis had moeten afgeven.”

De buurman stapte met de documenten naar de dienst burgerlijke stand, die de politie verwittigde. Onderzoek bracht de fraude aan het licht.

Jean-Pierre is intussen overleden, maar bij de administratie van de pensioenen werd intussen bevestigd dat de vrouw nog altijd een pensioen uitgekeerd kreeg omdat ze nooit werd geschrapt omdat ze overleden was.

De buren, die het altijd vreemd hadden gevonden dat er nooit een begrafenis was geweest, weten nu waarom.

Door tg