Doorbraak in moordzaak uit 2016: verdachte opgepakt na telefoontje van Vietnamese ambassade

Bron © belga
Wervik -

Er is een 29-jarige verdachte opgepakt voor de moord op een Aziatische vrouw op 31 december 2016 in het West-Vlaamse Geluwe. De doorbraak kwam er met dank aan de Vietnamese ambassade in ons land. “De vrouw had in Japan een Belg leren kennen, die nu is opgepakt”, aldus het parket van Ieper.

De feiten dateren van zaterdag 31 december 2016. Jagers troffen ’s ochtends, rond 9.30 uur, het verkoolde lichaam aan van een onbekende vrouw in een gracht langs de Beselarestraat in Geluwe, een kleine gemeente nabij de Franse grens. Omdat het lichaam zo zwaar verminkt was, leek de identificatie van de vrouw een onmogelijke zaak.

Eerder dit jaar konden de robotfototekenaars van de federale politie een schets maken van het slachtoffer. Zij stelden toen dat het zou gaan om een 1,50 meter grote en slank gebouwde vrouw van vermoedelijk tussen de 18 en 25 jaar oud en van Aziatische oorsprong. De vrouw droeg verschillende juwelen, zoals een damesuurwerk met een metalen armband en een halsketting, en had een opvallend motief op haar teennagels.

Telefoon van ambassade

Niet lang geleden kreeg de politie een opmerkelijke telefoon van de Vietnamese ambassade in ons land, waar gesuggereerd werd dat het slachtoffer een 30-jarige vrouw uit Vietnam zou kunnen zijn die al bijna twee jaar vermist was. Het telefoontje bracht alles in een stroomversnelling, zegt Johan Lescrauwaet, woordvoerder van het parket van Ieper. “Zo konden we eindelijk haar identiteit achterhalen aan de hand van DNA-stalen.”

Een 29-jarige verdachte man uit Zonnebeke werd opgepakt. “Ze had hem in Japan leren kennen en op zijn uitnodiging kwam ze in november 2016 naar ons land. Dit is een grote doorbraak in dit dossier waar we al lang mee bezig zijn. Zijn naam was nog niet eerder opgedoken in het dossier.”

De man werd donderdag door de federale politie ondervraagd. Het is nog niet duidelijk of hij de moord bekend heeft. Vrijdag wordt de verdachte voor de onderzoeksrechter geleid, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. Over de wijze waarop de vrouw om het leven gebracht wordt, geeft het parket voorlopig geen commentaar.

Door gjs
VOOR ABONNEES