Galliërs hakten niet enkel de hoofden af van hun vijanden, ze balsemden ze ook om ermee te pronken

Foto: ISOPIX

Dat de Galliërs barbaarse krijgers waren die gretig het hoofd van hun vijanden afhakten, was al langer geweten. Maar nu is uit onderzoek gebleken dat het daar niet bij bleef. De hoofden werden gebalsemd zodat ze goed zouden blijven en de Galliërs er lang mee konden pronken.

De Romeinse geschiedschrijvers hadden weinig mooie woorden over voor hun ‘barbaarse’ tijdgenoten. De Galliërs die in Frankrijk en onze streken leefden, hielden er ­enkele gruwelijke gebruiken op na, schreven ze.

Niet geheel zonder reden, zo ontdekten Franse archeologen. Na een nieuwe chemische analyse op schedelfragmenten gevonden in de omgeving van Mont­pellier ontdekten ze dat de Galliërs niet alleen hoofden van ­vijanden afhakten, maar die ook balsemden. De hoofden werden vervolgens als trofeeën op palen ­gespietst of rond paarden gehangen om de ­tegenstanders te intimideren.

De Galliërs gebruikten cederolie om de hoofden te balsemen. Volgens de archeologen was het wellicht een wijdverspreid gebruik in het zuiden van Frankrijk. “We lazen het wel eens in teksten”, zegt Réjane Roure, co-auteur van de studie. “Maar dankzij onze chemische analyse weten we nu ook dat het klopt.”

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Journal of Archaeological Science. In totaal werden de restanten van elf menselijke schedels geanalyseerd om tot de conclusie te komen. Of ook de Eburonen van Ambiorix de techniek gebruikten, is veel minder zeker.

Door agg, gjs
VOOR ABONNEES