Jean-Pierre Van Rossem krijgt twee jaar effectief voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Brussel -

De Brusselse correctionele rechtbank heeft ex-beursgoeroe en volksvertegenwoordiger Jean-Pierre Van Rossem veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf. Ook werd 390.000 euro verbeurd verklaard. De intussen 73-jarige Van Rossem stond terecht voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. “De kans is zeer groot dat we in beroep gaan”, reageert zijn advocaat na de uitspraak.

De intussen 73-jarige Van Rossem kreeg ook een geldboete uit van 12.000 euro opgelegd bovenop de verbeurd verklaarde 390.000 euro. Zijn vriendin stond ook terecht en werd veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel en een boete. Tegen haar werd een verbeurdverklaring van 273.000 euro uitgesproken.

Verborgen luxeleven

Volgens het Brusselse parket leidde Van Rossem jarenlang een verborgen luxeleven, mogelijk met geld dat hij in Zwitserland verborgen had en afkomstig was van zijn Moneytron-systeem. Van Rossem zelf ontkent alle tenlasteleggingen en zijn advocaat vroeg de vrijspraak.

Het onderzoek naar Van Rossem ging in 2010 van start toen de antiwitwascel verdachte transacties zag op de rekening van Van Rossems toenmalige Russische vriendin, zijn zoon en zijn bedrijf. Het ging om cash stortingen van aanzienlijke bedragen, weliswaar opgedeeld in kleine schijven en eenmaal het geld gestort, werd het weer cash afgehaald, vaak in vreemde munt.

Luxeleven

Verder onderzoek wees uit dat Van Rossem, die officieel enkel een klein pensioen geniet, en zijn partner er een dure levensstijl op nahielden. Zo was er sprake van luxueuze reizen naar het buitenland. Het koppel had in België ook een villa en dure wagens gekocht en at in sterrenrestaurants. Alle facturen werden steevast contant betaald.

Het parket is ervan overtuigd dat het geld geen legale oorsprong heeft en vermoedt dat Van Rossem nog geld verborgen hield uit zijn oude Moneytron-systeem. Daarmee had hij in de jaren 80 tientallen miljoenen euro’s opgehaald bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Van Rossem kreeg er vijf jaar cel voor, maar het geld zelf werd nooit teruggevonden.

Volgens Van Rossems advocaat kon het parket ondanks een jarenlang onderzoek al de vermoedens niet hard maken. De rechtbank heeft daar nu anders over geoordeeld

Jean-Pierre Van Rossem krijgt twee jaar effectief voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting
Van Rossem in 1997, kort voor kaartenhuisje ‘Moneytron’ in elkaar stortte. Foto: Photo News
Door adm