Dit jaar al dertig procent meer sluikstorten gemeld in Gent: wat is er aan de hand?

Foto: fvv

Gent -

Het aantal meldingen van sluikstort bij de Gentse afvalintercommunale Ivago ligt dit jaar dertig procent hoger dan vorig jaar. Er zijn al 16.430 meldingen gedaan op acht maanden tijd. Dat iedereen met een smartphone tegenwoordig sluikstort kan melden, speelt een grote rol.

Sluikstort gezien? Even ­appen en Ivago komt het ophalen. Met een smartphone-app kunnen de Gentenaars nu al een jaar sluikstort rechtstreeks melden. En dat blijkt zijn effect niet te missen. Bij de afvalintercommunale kwamen tijdens de eerste acht maanden van dit jaar dertig procent meer meldingen binnen.

Dit jaar al dertig procent meer sluikstorten gemeld in Gent: wat is er aan de hand?
Met een app kan je in enkele eenvoudige stappen een sluikstort melden, zodat Ivago het kan opruimen.

Een grondige analyse is nog niet gemaakt. Het kan dat er na jaren van dalende meldingen in Gent opnieuw meer gesluikstort wordt. Maar Ivago vermoedt dat de duizenden extra meldingen grotendeels het gevolg zijn van het gebruik van de app. “Als het makkelijker wordt om sluikstort te melden, zullen mensen dat ook sneller doen”, zegt woordvoerder Koen Van Caimere. “Ons aanvoelen is dat de app er veel mee te maken heeft.”

Misbruik

Tussen januari en eind augustus werden 16.430 meldingen gedaan. Dat zijn er 3.761 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. “Let wel: via de app komen ook meldingen binnen van een blikje of een papiertje. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat is geen sluikstort, maar zwerfvuil en wordt opgeruimd door de veegploegen.”

De app wordt dit najaar verder uitgebouwd. Vanaf deze maand moet iedereen die een sluikstort meldt, ook een e-mailadres opgeven. Nu kan dat nog volledig anoniem, wat misbruik mogelijk maakt. Sommigen schrikken er niet voor terug afval te dumpen op straat en dan zelf een sluikstort­melding te doen, zodat Ivago het komt opruimen.

“We zullen ook feedback geven”, zegt Van Caimere. “Nog eind dit jaar of begin volgend jaar zal je na een melding via e-mail ook een antwoord krijgen. Dat het opgeruimd is, of de reden waarom het niet kan worden opgeruimd. Als we er niet bij geraken, bijvoorbeeld.”

INFO

De app vind je in de App Store of Google Play door te zoeken op ‘meldingsapp Gent’.

Door Bert Staes
VOOR ABONNEES