CD&V-vrouwenorganisatie vraagt aandacht voor problematiek tienerpooiers

Bron © BELGA

Illustratie.

Vrouw & Maatschappij, de CD&V-vrouwenorganisatie, deelt vrijdag in een 30-tal steden en gemeenten witte lintjes uit aan voorbijgangers om aandacht te vragen voor het probleem van tienerpooiers.

In aanloop naar 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld op Vrouwen, willen de CD&V-vrouwen het probleem van de tienerpooiers in de aandacht plaatsen. “De meeste slachtoffers van tienerpooiers zijn meisjes, die bovendien vaak uit een kwetsbare situatie komen”, zegt Vrouw & Maatschappij-voorzitter Liesbeth Maris. Zowel de aanpak van de daders als de opvang en begeleiding van slachtoffers kunnen nog beter, meent de organisatie.

Dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) de afgelopen week heeft aangekondigd dat het bestaande actieplan rond tienerpooiers wordt aangescherpt, is volgens Vrouw & Maatschappij alvast een goede zaak. Zo belooft Vandeurzen een betere detectie en begeleiding van slachtoffers en een strengere aanpak van de daders.

Maar de organisatie doet zelf ook een aantal suggesties: verhoog de weerbaarheid van de jongeren zelf en vergroot de kennis over het thema onder magistraten, politie en hulpverleners. De organisatie wil ook dat niet alleen daders en klanten bestraft worden maar ook “diegene die het misbruik doelbewust faciliteren zoals hoteleigenaars”. En tot slot moeten slachtoffers kunnen rekenen op “voldoende begeleiding onder andere via een buddysysteem of een lotgenotengroep”.

Door adm