Herdenking Eerste Wereldoorlog: Trump eert “moedige Amerikanen” op kerkhof van Suresnes

Bron © BELGA

Foto: AFP

In het kader van de herdenking van de Wapenstilstand heeft de Amerikaanse president Donald Trump zondag tijdens een korte ceremonie op het Amerikaanse kerkhof van Suresnes eer betoond aan de “moedige Amerikanen” die gevochten hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog.

“Het was een brutale oorlog”, zo verklaarde Trump tijdens een toespraak. “Miljoenen Amerikaanse en Franse soldaten en geallieerden hebben met geweldige kunde en moed gevochten in één van de bloedigste conflicten in de geschiedenis van de mensheid.”

Herdenking Eerste Wereldoorlog: Trump eert “moedige Amerikanen” op kerkhof van Suresnes
Foto: AFP

De begraafplaats van Suresnes ligt op een kleine heuvel in het noordwesten van Parijs. Het kerkhof staat symbool voor het Amerikaanse engagement tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er liggen graven van meer dan 1.500 Amerikaanse soldaten die sneuvelden op het slagveld.

Zaterdag werd een bezoek van Trump aan het Amerikaanse kerkhof van Bois Belleau in extremis geannuleerd. Het Witte Huis schreef de annulering toe aan logisitieke beperkingen die te maken hadden met de slechte weersomstandigheden. Trump zou de verplaatsing van ongeveer honderd kilometer per helikopter maken.

De beslissing ontlokte kritiek. Sommige waarnemers ervoeren de annulering als een gebrek aan respect. Zo vroeg Ben Rhodes, de adviseur van Trumps’ voorganger Barack Obama, zich af waarom er geen alternatieven werden voorzien bij regenweer. Ook zondag regende het overigens. Trump hield zijn toespraak zonder regenscherm.

Duizendtal anti-Trump betogers op straat in Parijs

In Parijs zijn zondag een duizendtal mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De betogers hebben onder meer de luchtballon in de vorm van baby Trump van onder het stof gehaald. Die vloog eerder ook al rond op een anti-Trump betoging in Londen.

Herdenking Eerste Wereldoorlog: Trump eert “moedige Amerikanen” op kerkhof van Suresnes
Foto: AP

De demonstranten betogen tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse president bij de herdenkingsplechtigheden voor Wapenstilstand. Een zeventigtal staatshoofden en regeringsleiders is daarvoor naar Parijs afgezakt, onder wie ook Russisch president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan.

Eerder op de dag werd Trump al belaagd door een drietal activistes van Femen. De vrouwen geraakten tot bij de wagen met daarin de Amerikaanse president, maar werden snel opgepakt.

AANGERADEN