Saartje Vandendriessche gaat na 11 jaar ‘op de man af’ in ‘De Slimste Mens’

Saartje Vandendriessche doet na elf jaar opnieuw mee aan ‘De Slimste Mens’: “Het wordt toch een wedstrijdje man-vrouw”

© Belgian Freelance

Toen Saartje Vandendriessche voor het eerst aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’ deelnam, was ze nog een “groentje”. Zegt ze van zichzelf. Vanavond, elf jaar later, komt ze relaxter aan de start. “Ik heb me voorgenomen me vooral te amuseren, maar als je daar eenmaal zit, komt de winnaar in mij toch naar boven.”

Jo De Ruyck

Saartje Vandendriessche (43), u moet haar vooral niet onderschatten. Dat weet u sinds Op de Man af, dat Eén-programma waarin de voormalige omroepster en presentatrice mannen bekampt in de meest extreme uitdagingen. De hardste obstakelkoers ter wereld lopen, joekels van bomen omhakken of wildwaterkajakken in Groenland. Dat soort avonturen. “Ik ben momenteel bezig met de voorbereiding van het tweede seizoen van Op de Man af”, vertelt Vandendriessche en dat komt goed uit. Vanavond kan ze zich in De Slimste Mens alvast meten met twee mannen, want haar tegenspelers zijn acteur Boris Van Severen en dj Hakim Chatar. “Ik ben geen quizzer, maar ik heb al voor hetere vuren gestaan. In formatie uit een vliegtuig springen, of een berg naar beneden schaatsen. Dat is toch heftiger dan het bij Erik Van Looy opnemen tegen twee mannen. Oké, die twee kennen elkaar al een beetje en zijn allebei sterk bezig. Daarom sluit ik niet uit dat het toch een beetje een man-vrouwstrijd wordt. (lacht) Ik heb me dan wel voorgenomen me vooral goed te amuseren, maar als het spelletje eenmaal loopt, wil ik toch graag winnen.”

Geen aardrijkskundige knobbel

Of ze dan zelf heeft gehengeld naar een herkansing om haar passage van drie afleveringen uit 2007 goed te maken? “Zot”, flapt Vandendriessche er spontaan uit. “Voor een zenuwentoestand als De Slimste Mens stel je je toch niet zomaar kandidaat? Nee, Erik Van Looy had me vorig jaar al gebeld om nog eens mee te doen. Ik stond net op de luchthaven, klaar om te vertrekken naar Groenland voor Op de Man af. Ik kon toen écht niet, maar Erik is een volhouder. Toen hij voor dit seizoen opnieuw aan mijn telefoon hing, stond de deur natuurlijk al op een kier en heb ik toegezegd. Ach, ik heb tenslotte niets te verliezen.”

Toch stapt Saartje Vandendriessche niet onvoorbereid in de arena. “Ik heb een brede algemene kennis, zeker als het over de media gaat. Bovendien volg ik nu al een tijdje de actualiteit wat beter, heb ik alle ministers opgezocht en werk ik wat blinde vlekken weg. Voetbal is er zo eentje. Ik wist bijvoorbeeld wel dat de Ghelamco Arena het stadion van Gent is, maar je had me niet naar die van andere clubs moeten vragen. Ook aardrijkskunde is niet mijn forte. Gênant eigenlijk voor iemand die jarenlang voor Vlaanderen Vakantieland heeft gewerkt.” (lacht)

Saartje Vandendriessche heeft ook geoefend voor De Slimste Mens. “Als je het vraagt, komt de productie langs bij je thuis om het finale­spel eens te oefenen. De hele tactiek van je laten zakken, weet je wel. Je kunt dat allemaal mooi beredeneren, maar als je daar eenmaal zit, vergeet je alles. En zo wordt dat finalespel toch altijd een beetje lotjetrek.”

Zotte bende

Wat Vandendriessche nog het meest is bijgebleven uit haar vorige De Slimste Mens, is hoe lastig het is om geconcentreerd te blijven. “Vooral in het begin is het daar een zotte bende. De jury maakt grapjes, Erik Van Looy port je aan met vragen. Ik heb niet veel nodig om honderduit te vertellen, maar dat breekt wel de concentratie. Daardoor laat je dingen liggen. Als ik ergens van wakker lig, dan is het het antwoord niet vinden op iets wat ik nochtans weet. Frustrerend, maar dat is de succesformule van De Slimste Mens. Het is een quiz, plus een show, plus een humor­programma.”

INFO

De slimste mens ter wereldVier, 21.30 uur

Aangeboden door onze partners

Lees ook