Sandra Bekkari trekt de stekker uit 'Nooit meer diëten'

Foto: Isopix

Bovenaan in de boekentoptien stonden vorige week Sandra Bekkari, Jeroen Meus en Pascale Naessens. Kook- en ook stripboeken domineren al jaren de markt. Maar er is verandering op til. De verkoopcijfers van kookboeken slinken. Bekkari stopt met haar succesreeks 'Nooit meer diëten' en kiest volgend jaar voor een nieuwe invalshoek.

Waarschijnlijk is wereldwijd geen boekenmarkt al tien jaar zo gedomineerd door kookboeken als de Vlaamse. De absolute piek was de publicatie van 'Dagelijkse kost 3' in 2012, met een oplage van 200.000 exemplaren. Tussen 2013 en 2016 nam Pascale Naessens de fakkel over, waarna ze op haar beurt in 2017 werd voorbijgestoken door Sandra Bekkari, die toen haar eigen kookprogramma kreeg op VTM. Volgens een insider gaat een nieuwe Bekkari nog meer dan 100.000 keer over de toonbank, terwijl de andere twee daar duidelijk niet meer in ­slagen.

De uitgevers zelf geven in Vlaanderen traditioneel géén cijfers en ook geen commentaar bij deze vast­stelling. Kristof Lamberigts van ­Borgerhoff-Lamberigts, uitgever van Sandra Bekkari, wil alleen kwijt dat ze het heel goed doet, maar de reeks 'Nooit meer diëten' wordt na vijf delen stopgezet. “Volgend jaar wordt het iets anders rond Sandra Bekkari, maar daar kan ik nog niets over kwijt."

"Mooie afronding"

“Ik blijf boeken schrijven en mijn visie op lekkere, gezonde en eenvoudige gerechten wijzigt niet. Maar het is tijd om de vorm waarin de boeken uitkomen te herdenken", reageert Bekkari zelf. "Een andere lay-out, misschien een andere titel. Ik heb geen zin om straks 'Nooit Meer Diëten 6, 7 en 8' te schrijven. Vijf boeken leek me een mooie afronding.”

Door Dirk Hendrix, jdr, pb
AANGERADEN