Vlaams parlementslid en vrouw in verdenking gesteld voor vernieling dvd, moordproces opnieuw uitgesteld

© Photo News

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw zijn in verdenking gesteld voor sabotage van informaticamateriaal en het vernietigen van bewijsmateriaal in de aanloop naar hun moordproces. Dat zou maandag weer van start gaan, maar werd opnieuw uitgesteld. De zaak zal pas vanaf 3 juni 2019 behandeld worden.

gjs, yb

Samen met zijn vrouw Sylvia Boigelot wordt Vlaams parlementslid Christian Van Eyken ervan verdacht in juli 2014 de toenmalige echtgenoot van Boigelot, Marc Dellea, met een schot in het hoofd te hebben vermoord. Begin dit jaar werd het moordproces al eens uitgesteld omdat de advocaten van de verdediging klaagden dat ze bepaalde bewijsstukken niet hadden kunnen inkijken.

Beschadigde dvd

Ook maandag kende het proces een valse start. Oorzaak is een dvd met bewijsmateriaal - beelden van bewakingscamera’s - die met opzet beschadigd zou zijn op de gerechtelijke griffie. Dat er kwaad opzet in het spel is, daar laat het verslag van het Nationaal Instituut voor de Criminalistiek en Criminologie alvast geen twijfel over bestaan.

Het verslag heeft het over sabotage met een heet voorwerp dat voldoende lang op een dvd-lezer werd gedrukt tot er brand ontstond. De feiten speelden zich af in de loop van 2018, op de griffie van de correctionele rechtbank. Daar kunnen alle betrokken partijen - verdachten, slachtoffers en nabestaanden - het dossier inkijken om zich op het proces voor te bereiden.

Tijdens een van die raadplegingen vatte de dvd-lezer die ter beschikking werd gesteld om beelden van bewakingscamera’s uit het dossier te kunnen bekijken, vuur. Daardoor werd de dvd met het bewijsmateriaal zelf ook beschadigd. Opzettelijk dus.

Bewijsmateriaal

Uit de registers van bezoekers blijkt dat de burgerlijke partijen dit jaar het dossier niet op de griffie zijn gaan inkijken. Zij hebben er ook geen baat bij dat er bewijsmateriaal uit het dossier zou verdwijnen. De verdachten en hun advocaten raadpleegden het dossier daarentegen meermaals. Uit de registers blijkt bovendien dat een van die advocaten de dag waarop het incident plaatsvond, aanwezig was op de griffie.

Dat is ook de reden waarom zowel het koppel Van Eyken-Boigelot als hun raadslui vorige week door de politie werden verhoord. Van Eyken en zijn vrouw werden daarop door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld, meldt het parket maandag, van sabotage van informaticamateriaal en vernietiging van goederen van openbaar nut.

Uitstel

Het was de stafhouder van de Franstalige Brusselse balie die maandagochtend de rechtbank om uitstel kwam verzoeken. De rechtbank stelde het proces daarop uit tot maandag 3 juni, al zal er op 8 januari wel een tussentijdse zitting plaatsvinden waarop duidelijk moet worden of de beklaagden voortgaan met hun huidige advocaten, dan wel of ze andere strafpleiters onder de arm nemen.

De burgerlijke partijen lijken hun geduld en hun vertrouwen intussen te verliezen. “We hopen echt dat dit de laatste keer was dat het proces uitgesteld werd”, zegt Giuseppe Dellea, vader van slachtoffer Marc Dellea. “Ik doe mijn best om het vertrouwen in Justitie te behouden, maar de twijfel knaagt. Het wordt echt moeilijk om dit nog allemaal te begrijpen, ik heb hier helemaal geen goed gevoel bij.”

“Die vernieling van die dvd was echt idioot, dat moest wel uitkomen, maar ik vrees nu al dat er in juni opnieuw iets anders zal opduiken, waardoor het proces opnieuw zal moeten worden uitgesteld”, gaat Constance Mulder, de moeder van het slachtoffer verder. “We hebben nog weinig vertrouwen in Justitie, we krijgen echt het gevoel dat er met onze voeten gespeeld wordt en dat wij vergeten worden. Wij zijn een zoon kwijt en we hopen dat er nu eindelijk een einde aan dit proces komt, zodat we kunnen beginnen rouwen.”

De verhouding met hun ex-schoondochter verloopt intussen allesbehalve over rozen, aldus de ouders van het slachtoffer. “Wij bestaan niet meer voor haar. We mogen ons kleinkind al maanden niet meer zien. Ze is ook nog nooit naar het graf van onze zoon geweest.”

LEES OOK

Nu in het nieuws