Nog 24 keer slapen en Gentse Winterfeesten gaan van start: wat verandert er?

© fvv

Op vrijdag 7 december gaan de Gentse Winterfeesten opnieuw van start. Het reuzenrad keert terug, net als de kerstmarkt en de ijspiste. Enkel het Veerleplein zal er anders uitzien.

Bert Staes

Sinterklaas moet nog komen, maar de stad maakt zich toch al stilaan op voor de Gentse Winterfeesten. Die worden dit keer officieel afgetrapt op vrijdag 7 december, de dag nadat de Sint zal zijn geweest.

Aan het vertrouwde recept wordt licht gesleuteld. Zo zullen op het Veerleplein geen foodtrucks meer staan. De plaatselijke horeca kon dat niet smaken. Er komen wel een carrouseltent en een klassieke paardenmolen. In de Sint-Niklaaskerk wordt een escape room geïnstalleerd voor kinderen.

Voorts kunnen de bezoekers zich aan hetzelfde gevoel verwachten. Het reuzenrad keert terug, de ijspiste en de Moose Bar blijven aan de stadshal en er komen opnieuw zo’n 150 kraampjes op de kerstmarkt, verspreid onder en rond de drie torens. Zondag 2, 16, 23 en 30 december en 6 januari zijn ook officiële koopzondag. Er worden meer dan een miljoen bezoekers verwacht, net als vorig jaar.

Weekje korter?

De Winterfeesten zijn al zes jaar in handen van EMO, een firma uit Oostende die gespecialiseerd is in ijspistes. EMO haalde in 2013 het eerste contract van de vernieuwe kerstmarkt binnen en doopte ze tot Gentse Winterfeesten. In 2016 werd het contract verlengd voor drie jaar.

Ook bij de volgende winter, van 2019-2020, blijft het concept hetzelfde. EMO krijgt geen subsidies, en betaalt de Stad elk jaar 50.000 euro. In 2020 zal het contract opnieuw worden opengesteld.

Het kartel SP.A-Groen opperde al om de Winterfeesten een week in te korten. Dit jaar palmt het evenement de binnenstad in tot en met zondag 6 januari. Dat zijn vier weken en vijf weekends, samengeteld 31 dagen. Een weekend te veel, gaf het kartel aan in haar verkiezingsprogramma. Maar dat inkorten is volgens de organisator niet rendabel.

Aangeboden door onze partners