Stefaan Degand vertelt in ‘Die Huis’ over de dood van zijn vrouw: “Ik heb zitten roepen dat ze moest vechten, ze heeft me niet gehoord”

© HBvL

In een bijzondere en emotionele aflevering van ‘Die Huis’ vertelt Stefaan Degand voor het eerst op televisie over het verlies van zijn vrouw. In een openhartig gesprek met programmamaker Eric Goens legt hij uit hoe hij sindsdien continu met verdriet moet leren leven. “Ik zing een tweestemmig lied. En die tweede stem is verdriet.”

nadb

Bij het eerste gesprek is het duidelijk wat de missie van Stefaan is. “Ik ben hier voor Julie. Ik ben hier niet voor mezelf. Iedereen moet weten wat voor ‘schoon madam’ Julie was.”

De komende uren zal Stefaan een ode brengen aan zijn Julie. 24 uur in ‘Die Huis’, 24 uur vol verdriet, warmte, hoop, liefde en waar de grappen en grollen constant om de hoek loeren.

“Wij hebben er alles uitgehaald wat erin zat”

Voor het eerst praat Stefaan op televisie over de dood van zijn vrouw Julie en hun ongeboren kind. Julie overleed in de zomer van vorig jaar aan een bacteriële hersenvliesontsteking. Ze is dan 31 jaar en 6 maanden zwanger van hun tweede kind.

“Ik heb zitten roepen in haar gezicht dat ze moest vechten, maar ze heeft me niet gehoord. In twee uur tijd heeft die bacterie alles kapot gemaakt.”

Van het ene moment op het andere was Stefaan de liefde van zijn leven kwijt. Twaalf jaar waren ze samen. “We hebben er alles uitgehaald wat erin zat. We hebben niks laten liggen. Ik was gek op haar. Zij was gek op mij. We waren gek op elkaar.”

Een tweestemmig lied

De eerste dagen na de dood van Julie waren wezenloos. Hoe moest het verder? Er was het dilemma van het ongeboren kind. Had iemand iets meer kunnen doen om hen te redden? Kan ik ons dochtertje Mila wel opvoeden? Zal ik een goede papa zijn?

Op die schuldvraag en op de andere vragen moest Stefaan een antwoord vinden. Op een filosofische, warme en ontwapenende manier deelt Stefaan in ‘Die Huis’ de antwoorden die hij het voorbije jaar heeft gevonden.“Ik zing nu een tweestemmig lied. En de tweede stem is verdriet. Soms krijgt die de eerste stem, soms gaat die ook terug liggen naar de tweede stem. Die zal er altijd zijn.”

Terwijl Stefaan aan de fotomuur naar een trouwfoto van zijn vrouw kijkt, haalt hij herinneringen op. “Mijn eerste serieuze zin tegen Julie was dertien jaar geleden: “Zeg, als je mij een beetje te druk vindt, moet je het maar zeggen.” En haar antwoord was: “Waar heb jij het over?” Geweldig, he!”

‘Die Huis’: dinsdag 13 november om 20.40 uur op Eén.

Aangeboden door onze partners

Lees ook