Europese Rekenkamer bekritiseert efficiëntie Europese steun aan vluchtelingen

© Anadolu Agency

De Europese steun voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije kan volgens de Europese Rekenkamer duidelijk efficiënter. Ongeveer de helft van de gefinancierde humanitaire projecten hebben tot dusver niet het geplande effect, klinkt het dinsdag in een rapport. De middelen kunnen beter ingezet worden.

De projecten die volgens het Rekenhof niet aan de verwachtingen voldoen, hebben onder meer tot doel om de bescherming en vorming van vluchtelingen te verbeteren. Ook een gezondheidsproject zou niet de gewenste resultaten bereiken.

In maart 2016 sloot de Europese Unie een vluchtelingenakkoord met Turkije, waarbij het land tot 6 miljard euro financiële steun zou krijgen. Het akkoord bepaalde dat de EU alle migranten die illegaal via Turkije naar de Griekse eilanden reisden terug kan sturen. Als tegenprestatie zouden EU-landen vluchtelingen uit Syrië die recht hebben op bescherming opnemen. Ook zou de EU hulp financieren aan in Turkije levende vluchtelingen.

Turkije zelf heeft tot dusver bijna 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen, meer dan eender welk ander land ter wereld.

LEES OOK

Nu in het nieuws