Fabrieken willen af van verlieslatend moederbedrijf

© Tommy Maes

De toekomst van zinkgroep Nyrstar hangt aan een zijden draadje nu het bedrijf op een schuldenberg tot 2 miljard euro zit. Maar denk niet dat de vakbonden zich daar zorgen over maken. “Voor ons is het beter dat het moederbedrijf failliet gaat”, klinkt het bij het ACV. Volgens ABVV staan andere zinkproducenten te springen om de fabriek over te nemen.

Anton Goegebeur

Bij de zinksmelterij Balen-Overpelt, waar 550 werknemers aan de slag zijn, willen ze niet meegesleurd worden in de malaise van moederbedrijf Nyrstar. Een schuldenlast tussen de 1,5 en 2 miljard euro duwt de beursgenoteerde zinkgroep steeds dieper het moeras in. Om te overleven moet Nyrstar tegen september nieuwe investeerders vinden, maar met zo’n torenhoge schuldenberg is dat een haast onmogelijke opdracht. Analisten van de Nederlandse bank ABN AMRO twijfelen niet: “Verlaat het schip”, titelden ze hun laatste rapport.

De problemen zijn het gevolg van een roekeloos investeringsavontuur. Nyrstar kocht in de jaren 2009 en 2010 zinkmijnen tegen hoge prijzen die weinig bleken op te brengen. De schulden die dat veroorzaakte worden nu in bedwang gehouden door de opbrengsten van de fabrieken in België, Nederland en Frankrijk. En dat weten ze in Balen-Overpelt heel goed. “Wij draaien uitstekend. Andere zinkproducenten staan te springen om ons over te nemen”, vertelt Hans Vaneerdewegh van ABVV Metaal.

Vieille-Montagne

De Belgische smelterij ­behoort tot de wereldtop. Investeringen zijn nodig om dat zo te houden, maar de bonden vrezen dat die er niet zullen komen. Alle middelen van het moederbedrijf gaan immers naar de aflossing van schulden. “Een faillissement morgen zou daarom het beste zijn”, zegt Vaneerdewegh. In dat geval breekt een curator de groep op en verkoopt de delen zonder schulden. De smelterij in Balen-Overpelt zou volgens de bonden moeiteloos een veilige haven vinden.

Van een andere eigenaar liggen de werknemers niet wakker. Tot eind jaren tachtig heette de fabriek in Balen nog Vieille-Montagne, daarna werd het Union Minière, Umicore …. “Het is al van ­alles geweest. Dat speelt ­allemaal geen rol”, zegt vakbondsman Dirk Van der Eycken (ACV). Ook hij gelooft dat faillissement de beste oplossing is. “Als ze volgend jaar de financiering niet rond krijgen, dan kunnen ze niet anders. Het is afwachten.”

Aandeelhouders

Een vakbond die geen graten ziet in een faillissement, het lijkt de omgekeerde wereld. Maar Stijn Demeester, analist bij ING, begrijpt het wel. “Vanuit hun perspectief klinkt het logisch. Ze denken in het belang van een goed draaiende fabriek die gebukt gaat onder een moederbedrijf met een veel te grote schuldenberg.” Aandeelhouders zien dat wellicht anders. Bij een faillissement verliezen zij alles. “Op dit moment heeft Nyrstar heel weinig opties. De winst is dermate verkleind en de schuldenberg zo groot dat je geen schuldverstrekker meer kan overtuigen om nog in de groep te investeren.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten