Uitgelezen belooft een straffe winter in Vooruit

© rudy tollenaere

Met Le Vent Nous Portera van Noir Désir zetten de zussen Eva en Kapinga Gysel en hun begeleidende toetsenman van Radio Candip dinsdagavond een uitverkochte editie van Uitgelezen in de theaterzaal van de Vooruit in. Maar muziek is in Uitgelezen de zeer welgekomen extra smaakmaker tussendoor, maar niet de hoofdzaak van het programma. Het publiek laten delen in diverse meningen over recent verschenen boeken, daar gaat het over. Zondag 18 november gaat er in het nieuwe bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement een extra editie van Uitgelezen door.

Rudy Tollenaere

Fien Sabbe had naast de vaste panelleden Jos Geysen en Anna Luyten deze keer ook filosoof Ignaas Devisch en auteur Charlotte Van den Broeck in de zetel. De aangekondigde extra gast Peter Terrin moest in laatste instantie afzeggen wegens familiale omstandigheden. Ter compensatie las Van den Broeck een fragment uit zijn nieuwe roman Patricia.

De panelleden hadden drie boeken op de leesplank gekregen: Goede Mannen van Arnon Grunberg, Dochter van Lenny Peeters en Winter van Ali Smith. Over de eerste twee waren de meningen ietwat verdeeld, al relativeerde Geysels zijn bemerkingen over Grunbergs nieuwe boek een paar keer met 'het kan ook aan mij liggen'. Geysels was mild voor het debuut an Lenny Peeters, Anna Luyten, die Peeters ontmoet had tijdens schrijfsessies was enthousiast.

Over Winter van Ali Smith waren de panelleden unaniem lovend. Winter is de opvolger van Herfst van dezelfde auteur, maar kan er compleet los van gelezen worden. De roman vertelt het verhaal van een kerstbijeenkomst van een aantal familieleden en zit vol met filosofische quotes. Schijnbaar eenvoudige zinnen, maar waar filosoof Ignaas Devisch naar zijn eigen zeggen 'dagen tijd zou kunnen aan 'verprutsen' door er vanalles over te vertellen.'

Los van de verplichte lectuur, die alle panelleden moesten/mochten doornemen om er met kennis van zaken te kunnen over praten, geven ze op het einde van de avond ook elk een persoonlijke leestip.

Jos Geysels ging voor Heel de tijd van Leo Pleysier, Charlotte Van den Broeck voor Mannen Leggen Me Altijd Alles Uit van Rebecca Solnit, Ignaas Devisch voor Albert Speer, Een Duitse Carrière van Magnus Brechtken. Anna Luyten beveelt Tot In De Hemel van Richard Powers heel straf aan.

De volgende editie van Uitgelezen vindt plaats op 18 december, met onder anderen Hannelore Bedert en Joris Hessels. Ticketinfo via de site van de Vooruit.

De extra (gratis) editie van Uitgelezen heeft plaats op zondag 18 november in het Vlaams Parlement van 13u30 tot 15 uur. (Gratis) inschrijven via de site van het Vlaams Parlement.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent