Waarom dezelfde outfit dragen als je kind zo populair is

© Isopix

Sterren als Kim Kardashian en Beyoncé komen maar wat graag in dezelfde outfit de deur uit als hun respectievelijk dochtertjes North en Blue Ivy. Hoewel de trend niet altijd als even smakeloos wordt gezien, is die toch aan een opmars bezig. Merken zoals Gucci en Dolce & Gabbana springen er dan ook op en dat doet de kassa flink rinkelen.

flb

Kindermode is big business geworden. Verwacht wordt dat die markt in 2018 zo'n 6 miljard euro zal opbrengen, blijkt uit cijfers van Euromonitor. Goed voor een stijging van 3,8 procent in vergelijking met 2017 en meteen ook het achtste jaar op rij dat de omzet in stijgende lijn gaat. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat grote namen als Burberry, Balenciaga en Gucci mee op de kar zijn gesprongen.

Maar wat is het naast de trend bij celebrities juist dat moeders aanspoort om van hun kroost een miniversie van zichzelf te maken? Vakblad Business of Fashion zocht het uit. "Kinderkleding is veel meer op trends geörienteerd dan vroeger", zegt Nathalie Christen-Genty van Melijoe, zowat de kindervariant van de bekende webshop Net-a-Porter. "Tot voor enkele jaren geleden kochten ouders vooral uit praktische overwegingen kleren voor hun kinderen waardoor de stuks tijdloos waren, denk maar aan Dior Baby dat al sinds 1967 bestaat. Maar die dagen zijn voorbij, kindermode is nu het domein van de modewereld geworden."

Nieuwe rijken en bloggers

Dat de kindermode in de lift zit, heeft veel te maken met de nieuwe rijke regio's. "Er wordt vooral in Rusland, China en het Midden-Oosten geld uitgegeven aan kinderkleding", zegt Geoffroy de la Bourdonnaye, CEO bij modehuis Chloé. "Die moeders zijn trots als hun dochters op hen lijken."

Ook modebloggers en Instagrammers pakken in navolging van Beyoncé maar wat graag uit met een schattige foto van mama en dochter in dezelfde outfit. "Er wordt nu met evenveel spanning uitgekeken naar de nieuwste kindercollecties als naar die voor ons", zegt Emi Ozmen, mama van jonge vloggertjes Silver and Lux.

Verontrustend fenomeen

Toch staat niet iedereen te applaudisseren bij de trend. "Twee verontrustende fenomen vloeien samen in de moeder-dochtertrend", zegt Natalia Mehlman Petrzela, professor aan New School in Manhattan, in een interview met The Wall Street Journal. "Zo is er de infantilisering van vrouwen die er uitzien als kinderen en omgekeerd de druk op kinderen om er uit te zien als volwassen vrouwen, bikini of crop top inclusief."

Aangeboden door onze partners

Lees ook