Na de commotie: topvrouw stapt op bij Victoria’s Secret

Foto: EPA-EFE

Het blijft maar rommelen bij Victoria’s Secret. Het Amerikaanse lingeriemerk maakte zich eerder deze week onpopulair door te beklemtonen dat diversiteit niet binnen het concept past. De commotie errond heeft ertoe geleid dat zakenvrouw Jan Singer, CEO van het bedrijf, nu opstapt.

Wat voorafging: marketingbaas van Victoria’s Secret Ed Razek werd door de Amerikaanse Vogue op de rooster gelegd. Het blad vroeg zich af of de modeshows en de ideologie van Victoria’s Secret nog van deze tijd is omdat het op de catwalks steeds meer om diversiteit draait. Razek antwoordde dat plus-sizemodellen en transgenders niet thuishoren in de shows van het lingeriemerk omdat ze “de fantasie zouden doorbreken.”

Ondanks de latere excuses van Razek, bleef de kritiek binnenstromen. Het imago van het label heeft er een deuk bijgekregen, maar daar stop het niet. Persbureau Bloomberg meldt dat CEO Jan Singer zich niet meer wenst te associëren met het merk en opstapt. Singer stond twee jaar aan het roer van het merk. Het label zelf wil niet op het nieuws reageren.

LEES OOK. Victoria's Secret excuseert zich na uitspraken over transgender en plus-sizemodellen

Dalende populariteit

Victoria’s Secret kampt al een hele tijdje met een imagoprobleem en bijgevolg ook slechte verkoopcijfers. Het overkoepelende bedrijf L Brands Inc. noteerde in juni een onverwachte daling (1 procent) van de verkoopcijfers. En dat ondanks de traditionele halfjaarlijkse uitverkoop in juni. Analist Randal Konik, verbonden aan de Amerikaanse bank Jefferies, reageerde toen op het nieuws op modesite The Business of Fashion: “Het is game over voor het merk, want het blijft maar worstelen met de grote concurrentie. Consumenten gaan ergens anders naartoe.”

Volgens hem ligt het gebrek aan diversiteit aan de basis van de neerwaartse spiraal. “Het label focust op graatmagere supermodellen en komt hiermee niet tegemoet aan de vraag naar verschillende soorten ondergoed.” Konik zei nog dat supersexy anno 2018 passé is. “Dames zoeken vooral naar comfort.”

Door vwh