“Bouwen wordt binnenkort duurder”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Bouwmaterialen worden vanaf 1 januari duurder. Dat meldt Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf, donderdag. Leveranciers kondigen nu al prijsstijgingen aan voor zowat alle materialen. Voor sommige materialen, zoals beton, cement, asfalt, roofing en verf, gaat het om forse verhogingen met 8 tot 15 procent. Bouwen zal daardoor binnenkort ook duurder worden, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij haar leden.

Bouwunie rekent voor dat de bouwkost met 4,54 procent zal verhogen. Dat is meer dan het dubbele van de inflatie. In euro betekent dat een meerprijs voor een nieuwe doorsnee woning van 15.600 euro.

De prijzen van bouwmaterialen worden elk jaar duurder. Met gemiddeld zowat 3 tot 6 procent. Maar dit jaar zitten er volgens Bouwunie grote uitschieters bij. Zand, granulaten, cement en dus ook beton en betonproducten worden vanaf 1 januari een pak duurder. Sommige producten wel 10 tot 15 procent. En ook de prijzen van afgeleide producten van oliebitumen, zoals asfalt en roofing, stijgen met 10 procent. De prijs van de verf stijgt met 8 procent. Ook al uitzonderlijk meer dan in andere jaren.

Voor de oorzaken van de prijsstijgingen verwijst Bouwunie naar een tekort aan bepaalde grondstoffen en fors gestegen transportkosten. De tekorten zorgen bovendien voor langere levertermijnen.

Door jvh
AANGERADEN