Paola te vermoeid voor Koningsdag, maar gezond genoeg voor snoepreisje

De koninklijke familie op Koningsdag, zonder Paola.

Koningin Paola is na haar beroerte nog te vermoeid voor het feestje ter ere van haar zoon de koning, terwijl ze wel net op vakantie is geweest. Prins Laurent ­negeert zijn vader compleet. En koning Albert doet alsof hij vragen over Delphine Boël niet hoort. ­Koningsdag legde het web van intriges bij de familie Saksen-Coburg bloot.

Koningsdag in België. Het feest van de dynastie. Het moment waarop de koning wordt gevierd. Maar Filip – hij komt nooit naar Koningsdag omdat hij “zichzelf niet kan eren” – heeft weinig reden tot feesten. Hij krijgt alleen maar vergiftigde ­geschenken van zijn familie. Gisteren kwamen de vertroebelde familieverhoudingen publiekelijk tot uiting tijdens de traditionele eucharistieviering in de kathedraal van Brussel.

Het pijnlijkste moment: de ­begroeting van koning Albert en prins Laurent. Albert staat aan zijn stoel. Na hem gaan Claire en Laurent naar hun plaats. Zij, de schoondochter die tussen twee vuren zit, begint oprecht te glimlachen als ze ­Albert terugziet en geeft hem een kus. Hij, de zoon die op voet van oorlog leeft met zijn vader, gunt hem geen blik, terwijl de tegenpartij oogcontact lijkt te zoeken.

Fit genoeg voor Italië

Het was gisteren de eerste keer dat Albert onder het volk kwam sinds het Brusselse hof van beroep hem dwong een DNA-test te ondergaan. Journalisten die hem na de kerkdienst expliciet vragen daarover probeerden te stellen, werden terechtgewezen door de bodyguards van het koningshuis. Albert deed of hij niets had gehoord, zoals hij al jaren doof is voor de noodkreet van Delphine Boël om erkend te worden.

De koningsfans aan de kathedraal repten met geen woord over Delphine. Des te meer over koningin Paola, die sinds haar lichte beroerte van eind september niet meer in het openbaar is verschenen. Het gaat beter met haar, stelde Albert een fan gerust. “Ze moet wel veel rusten.”

Opmerkelijk: Paola was wel fit genoeg om twee weken geleden op reis te gaan naar Italië. Ze werd met Albert gesignaleerd in Cardè, bij Turijn, waar ze onder meer een eucharistieviering en een feest in de pastorie bijwoonden. Paola was vergezeld door Italiaanse familieleden. Albert is trouwens zelf op de sukkel. Hij is slecht ter been en moest gisteren vaak ondersteund worden door zijn dochter Astrid.

LEES OOK. Het had zijn feest moeten zijn, maar op Koningsdag kreeg Filip alleen vergiftigde geschenken (+)

Door Wim Dehandschutter
AANGERADEN