Burgemeester verbiedt vuilniskar aan schoolpoort

© Photo News

Een verbod op vuilnis­wagens in de schoolomgeving als de bel rinkelt in de basisschool. Dat wil de burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans, omdat het nu te onveilig is als de wagen er passeert als de schooldag start of afloopt, zegt hij.

sir

“Ik heb de chaos zelf gezien woensdagmiddag om 12 uur. Omdat de vuilniskar zo traag rijdt, stropt al het verkeer op. In de vijf straten rond de school kan niemand de kar inhalen, met gevaarlijke taferelen van ongeduldige burgers tot gevolg. Ze keren in een eenrichtingsstraat en rijden met piepende banden weg om toch maar op tijd aan de schoolpoort te kunnen staan. Dat is niet veilig.” Bovendien verspert zo’n mastodont de zichtbaarheid. “We willen gewoon dat vijf van de zeventig straten vermeden worden rond school.”

De afvalintercommunale Ecowerf, die in Glabbeek het vuilnis ophaalt, zegt dat het in de toekomst zal proberen de school te vermijden op gevoelige uren. Dat wordt nu ook meestal gedaan, klinkt het bij de koepel van afvalintercommunales Interafval. “Het uitdenken van de meest optimale route gebeurt door de ophaler, en daarvoor houdt hij onder andere rekening met scholen. En dan legt hij dat voor aan de gemeente, die opmerkingen mag geven. ”

De organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen vindt het verbod een goede aanzet, maar zou nog liever een autoluwe perimeter zien rond de scholen op het moment dat de lesdag begint of eindigt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten